Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Littorin avgår i dag

Enligt uppgifter till TT är Sven Otto Littorin (m) inblandad i en utdragen vårdnadstvist som i går var uppe i tingsrätten. Beslutet att avsäga sig sitt uppdrag som arbetsmarknadsminister ska ha tagits direkt efter förhandlingarna.

Innan Littorin blev statsråd arbetade han som partisekreterare i Moderaterna. När partiet kom till makten 2006 tog han över tjänsten som arbetsmarknadsminister. Men nu, mitt i pågående valrörelse, avsäger han sig från sin tjänst.

– Jag har precis meddelat statsminister att jag entledigat mig från min tjänst som arbetsmarknadsminister, säger en märkbart rörd Sven Otto Littorin på presskonferensen i Visby.
– Jag har nått min gräns. Jag är inte längre beredd att betala det här priset – för mina barns skull, för min skull och för min fästmös skull.

Enligt uppgifter till TT är Sven Otto Littorin inblandad i en vårdnadstvist som i går var uppe i tingsrätten. Efter förhandlingen beslutade Littorin att han inte orkade fortsätta arbetet som statsråd. Vad Littorins avhopp mitt i pågående valrörelse kan innebära är svårt att spekulera i.

Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap, tror dock inte att avhoppet får någon större effekt på årets valrörelse.

– Mycket liten. Moderaterna måste hitta någon ny talesperson i arbetsmarknadsfrågor, och man får utgå från att det finns andra ledande politiker som kan de här frågorna. Det är oändligt mycket bättre för regeringen att avhoppet sker av privata skäl. Då är det bara en kugge som ska bytas ut mot en annan kugge och det är väldigt få kuggar som riktigt viktiga. Det finns så många personer som kan träda till i stället.