Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Litteraturpristagaren glömde talet

Annons

Mo Yan glömde sitt tacktal på hotellet.

Annars löpte Nobelmiddagen på som vanligt med färgssprakande klänningar, en upphaussad meny, skålar till både kungens och Nobels ära och dans i Gyllene salen.

Hela kungafamiljen var för första gången på tre år närvarande när årets Nobelfest gick av stapeln. Drottningen bar en lila klänning i genombruten spets med pärl- och paljettbroderier, medan kronprinsessan Victoria satsade på en smaragdgrön klänning i tyll och chiffong med matta paljetter och pärlor.

De och övriga runt 1 360 gäster hade en välplanerad meny att se fram mot: gravad röding och Kalixlöjrom till förrätt, fasan med kantareller till huvudrätt, körsbär med pistageklädd mascarpone till efterrätt.

Vid årets Nobelbankett hade kung Carl XVI Gustaf fysikpristagaren Sege Haroches hustru, professor Claudine Haroche till bordet. Vid kronprinsessan Victorias sida sitter riksdagens talman Per Westerberg. Nobelstiftelsens ordförande Marcus Storch, har som vanligt drottning Silvia till höger om sig vid bordet i Blå hallen.

En som firar dubbelt på dagens fest är kemipristagaren Robert Lefkowitz barnbarn Oliver Connolly, som förutom att se Lefkowitz ta emot priset dessutom fyller 14 år just i dag.

Det har varit en fantastisk upplevelse och det är en stor ära att vara här. Jag kunde inte ha fått en bättre födelsedag, säger Olivier till SVT:s reporter.

Underhållningen var i år signerad Cirkus Cirkör som bjöd på våghalsiga nummer mellan rätterna.

Årets fysikpristagare, fransmannen Serge Haroche, hyllade den österrikiske fysikern Erwin Schrödinger i sitt tacktal. Schrödinger, sa Haroche i sitt tal, utgör ett fundament inte bara för fysiken utan också för andra vetenskaper. Schrödinger är för allmänheten mest känd för sin katt, ett tankeexperiment för att illustrera kvantfysikens ofta paradoxala konsekvenser i den subatomära världen.

Kemipristagaren Robert Lefkowits valde i sitt tacktal att lyfta fram sina medarbetare och studenter. Särskilt nämnde han sin medpristagare Brian Kobilkas hustru, doktor Tong Sun Kobilka, som också har deltagit i forskningen. Lefkowits poängterade också vikten av mentorskap inom forskarvärlden, han var själv en gång mentor åt Brian Kobilka.

Det har nog aldrig funnits två så olika pristagare som har delat ett Nobelpris förut, sade britten John Gurdon i sitt tal, och syftade på sig själv och japanen Shinya Yamanaka som han delar årets medicinpris med.

De två hade innan de fick priset aldrig träffats eller forskat tillsammans, och enligt Gurdon jobbar de inte heller med samma grundmaterial, men vill nå samma mål.

Redan på 1960-talet visade Gurdon att varje cells genetiska material innehåller och bibehåller den information dom krävs för att bli en annan celltyp. Hans arbete räknad som grundläggande för dagens stamcellsforskning.

Den kontroversiella litteraturpristagaren Mo Yan glömde sitt tal på hotellet, varför det blev betydligt kortare än vad som var tänkt. I stället, sade han, pratade han direkt från hjärtat. Bland annat sade han att litteraturen är mindre viktig än vetenskap och teknologi.

Efter talen tog festen vid - och golvet i Gyllene salen fylldes av dansande par.

Mer läsning

Annons