Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Litteraturpristagare på torsdag

Annons

Årets Nobelpristagare i litteratur presenteras på torsdag. Det tillkännagav Svenska Akademien på måndagen. Det är numera tradition att Akademien varslar om sitt tillkännagivande av världens finaste litteraturpris tre dagar före själva händelsen, som alltid infinner på en torsdag i oktober.

I år kommer Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund ut till det väntande pressuppbådet i Börshuset klockan 13.00 på torsdag.

I fjol väckte valet av den kinesiske författaren Mo Yan en omedelbar diskussion, inte så mycket för hans böcker som för hans sätt att hantera den kinesiska regimen.

Murakami favorit

På måndagsmorgonen toppades speljätten Ladbrokes vadslagningslista av japanske Haruki Murakami följd av amerikanska Joyce Carol Oates och Péter Nádas från Ungern. Murakami är favorit även hos konkurrerande Unibet, före Svetlana Aleksijevitj som det spekulerats friskt om i år.

Kanske är det för tidigt för Akademien att ge priset till den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj? Hennes helt färska storverk "Tiden second hand: slutet för den röda människan " har annars fått helt lysande recensioner i Sverige.

Mer läsning

Annons