Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Litteraturpriset till Alice Munro

/

Den kanadensiska författaren Alice Munro får årets Nobelpris i litteratur. Motiveringen är väldigt kort: "Den samtida novellkonstens mästare".

Annons

Den kanadensiska författaren Alice Munro får årets Nobelpris i litteratur. Motiveringen är väldigt kort: "Den samtida novellkonstens mästare".

Jag visste att jag var aktuell, ja, men jag trodde aldrig att jag skulle vinna, säger Alice Munro till den kanadensiska nyhetsbyrån Canadian Press som fått tag i pristagaren via telefon.

Hon tillade att hon är glad över priset och "bara hemskt överraskad".

Hon är den samtida novellkonstens mästare. Hon har drivit den här genren, som kommit lite grann i skymundan bakom romanen, till något som jag skulle vilja kalla till stor del perfektion, sade Peter Englund till TT efter tillkännagivandet.

Han säger att han läst allting som Munro skrivit, och en del saker har han läst om, och även läst en tredje gång.

Englund tror att Munro hela tiden har arbetat med novellen som form, vilket ger en ekonomi i uttrycket hos någon som ska hålla sig till 20-25 sidor i stället för romanens flera hundra. Englund definierar hennes stil med orden "återhållsamhet och stramhet", bland annat.

Att vara tvungen att arbeta med denna genre tror jag tvingar fram ett särskilt mästerskap, säger han.

TT: Den ovanligt korta motiveringen till priset var inspirerad av henne?

Det är väl så, att om man skulle ha en väldigt lång och meandrande och blomstrig motivering skulle så skulle det inte riktigt gå ihop med detta objekt. Det måste på något sätt leva upp till henne.

Munro håller också en jämn och hög nivå genom hela sitt författarskap, säger Englund.

Hon är ingen slarver på något sätt, utan snarare en perfektionist.

Alice Munro föddes 1931 i Wingham i Ontario i Kanada. När hon nu får Nobelpriset i litteratur är det efter att ha varit favorittippad i åratal och efter att slutligen ha satt punkt. När hon i somras, 81 år gammal, tog emot det kanadensiska priset Trillium Book Award för "Brinnande livet", den senaste av hennes novellsamlingar, förklarade hon för tidningen National Post att det kändes väldigt trevligt att sluta med en skräll. Nu blir det med en Nobelskräll.

Munro debuterade 1968 som novellist, en genre som hon blivit trogen. Redan debuten "Dance of the happy shades" belönades med Kanadas finaste litterära pris. Sedan dess har hon skrivit åtminstone 15 novellsamlingar.

Handlingen är ofta sekundär, desto viktigare är tiden och de precisa detaljerna. Åtskilliga gånger har hon jämförts med Tjechov.

Hon är den trettonde kvinna som tilldelas Nobelpriset i litteratur.

Selma Lagerlöf, Sverige, var den första (1909). De senaste, före Munro, är Herta Müller, Tyskland/Rumänien (2009), Doris Lessing, Storbritannien (2007) och Elfriede Jelinek, Österrike (2004).

Munro är den förste kanadensiska författaren som får priset. Saul Bellow, som fick priset 1976, är förvisso född i Kanada men kallas enligt Svenska Akademien för amerikan.

Den som vill läsa Alice Munro på svenska har flera verk att välja bland: "Tiggarflickan", "Jupiters månar", "Kärlekens vägar", "Äpplen eller apelsiner", "Kärlek, vänskap, hat", "Nära hem", "För mycket lycka" och "Brinnande livet".

Mer läsning

Annons