Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Litterär gravitation – lilla och stora Ludvig Nordström-priset delades ut till novellister

Ludvig Nordström-priset 2016 har tilldelats Uppsalaförfattaren Åke Smedberg, bördig från Sundsvall. Vid samma tillfälle belönades Emilia Flinkfeldt på Härnösands Gymnasium med Lilla Lubbepriset. Priserna delades ut på Sambiblioteket i Härnösand.

Alla elever som studerar vid Härnösands Gymnasium har erbjudits att delta i en skönlitterär skrivtävling utlyst av Ludvig Nordström-sällskapet. Priset speglar härnösandsförfattaren Ludvig "Lubbe" Nordströms bästa genrer, novellen.

Emilia Flinkfeldt, som går i klass HUSA 15, vann priset på 2500 kronor med novellen "Gravitationskraft". Juryns motivering sammanfattar det som "en berättelse med ett allmängiltigt innehåll, en utvecklingshistoria på rytmisk prosa med ett oväntat och fantasifullt bildspråk."

Åke Smedberg kommer från byn Hjässberget utanför Sundsvall men är numera bosatt i Uppsala. Han räknas till en av Sveriges främsta novellister men har även gett ut diktsamlingar, romaner och deckare.

Det är dock novellerna som juryn tagit fasta på. Åke Smedberg får priset "för att han i sin återkomst till novellformen utforskat relationerna mellan berättandets, återvändandets och minnets svårtydda sammanhang med en lyhördhet som skalar av alla förenklingar."

Vid en ceremoni på Sambiblioteket fick Åke Smedberg 15 000 kronor, ett bidrag från Härnösands kommun och Härnösands läroverks- och gymnasieförening. Han fick även ett diplom, blommor på papper samt en bukett blommor från en kvinna i publiken.

Han läste även kortnovellen "Sömn" ur samlingen "Hässja" samt "Hästen" ur "Legender från Häståsen".

* * *

För fler kulturnyheter varje dag: Följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook:

Läs mer kultur och hitta alla artiklar på vår hemsida

Kulturkrönikor:

Den odemokratiska staden – om den urbana diktaturen och byn som fostrade en statsminister

Jag behåller min yxa och in vedpanna - om hantverkets betydelse

Gerillagrönsaker och revolutionsfläsk - om mat som gör motstånd

Det är dags att plöja ned pengarna där de en gång växte fram - om landsbygdens villkor