Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Litet intresse för radonbidrag

Antalet ansökningar om statliga radonbidrag för att åtgärda farliga radonhalter inomhus har femdubblats mellan åren 2005 och 2007. Men av någon anledning verkar intresset för åtgärder vara mycket litet i Härnösand och Kramfors.

- Det tycker vi också är lite konstigt, men har ingen förklaring till varför det är så. Vi har informerat om bidraget, säger handläggaren Ann-Charlotte Larsson på länsstyrelsen.

Tidigare har det ofta varit så att bidragspengarna ifrån gått åt. Men nu har ansökningstakten ökat generellt i hela länet, speciellt i Örnsköldsvik och Sundsvall.

- Trots det tror jag nog att pengarna ska räcka till även i år, säger Ann-Charlotte Larsson.

Hennes förklaring till att fler nu vill åtgärda sina radonhus är en ökad uppmärksamhet. Inte minst gäller det efter den radonkampanj Boverket genomfört.

Faktum är att höga radonhalter i husen är en påtaglig hälsofara. Flera hundra svenskar drabbas av lungcancer varje år på grund av radonproblematiken.

Näst efter rökning är radonet den vanligaste orsaken till lungcancer. Risken är särskilt stor om man både är rökare och bor i ett radonhus.

- Den som vill göra något åt problemet kan få 50 procent i statligt bidrag, upp till 15 000 kronor, berättar Ann-Charlotte Larsson.

Länsstyrelsen har ett bidrag på knappt 33 miljoner kronor per år att ta pengar ur. Om någon skulle drabbas av att pengarna ändå tar slut får man veta detta via brev och ansökningen ligger kvar till dess nya pengar förhoppningsvis kommer.


ANDERS LIDÉN
070-316 84 92