Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liten minskning av barnfattigdom

Annons

Skillnaderna mellan olika grupper av barn när det gäller ekonomisk utsatthet är stor. Däremot minskar barnfattigdomen totalt sett i Sverige, enligt Rädda Barnens rapport med siffror från 2011.

Omkring 232 000 barn anses leva i ekonomisk utsatthet - 12,1 procent av alla barn. Det är en minskning med 0,6 procentenheter, eller cirka 10 000 barn, mellan 2010 och 2011.

Det är glädjande. Barnfattigdomen har minskat och det är något positivt, säger Elisabeth Dahlin, Rädda Barnens generalsekreterare, till TT.

Dessutom kan höjda bostads- och flerbarnstillägg spä på trenden i mätningar framöver, säger hon.

Samtidigt kan mer göras av riksdag och regering. Rent allmänt kan barnperspektivet stärkas i arbetsmarknads-, social- och utbildningspolitiken, menar Dahlin.

En annan lagstiftning hon efterfrågar är att ålägga kommunerna en slags lägsta garantinivå till barnen.

Barn till ensamstående föräldrar och barn med utländsk bakgrund lever oftare i familjer som har det knapert, jämfört med barn till sammanboende föräldrar och till föräldrar födda i Sverige.

Över hälften av alla barn till ensamstående föräldrar med utländsk bakgrund levde under knappa förhållanden 2011. Bara 2,1 procent av de barn som bodde med båda sina svenskfödda föräldrar levde fattigt.

I 215 av landets 290 kommuner minskade barnfattigdomen under 2011 enligt Rädda Barnen.

De största skillnaderna finns mellan stadsdelar i storstäderna, som mellan Torslanda (1,5 procent fattiga barn) och Bergsjön (55,7 procent) i Göteborg.

Dahlin ser många goda exempel i kommunerna där partier över blockgränserna mer börjat arbeta gemensamt och seriöst mot barnfattigdomen.

Att systematisera det arbetet, det är det som ger resultat. Vi ser att det finns hål i välfärdsväven och då är frågan: hur kan vi täppa till dem?

Barnrättsorganisationen Bris beslutade i början av 2011 att undvika att använda begreppet barnfattigdom.

Enligt SVT:s Uppdrag granskning var det svårt att hitta de barn som passade in i bilden som flera organisationer gav av ekonomiskt utsatta barn. Programmet tog upp en kampanjfilm som gjordes av Rädda Barnen 2011, där det påstods att 220 000 barn inte kan äta sig mätta.

Organisationen medgav att just den kampanjen gav en felaktig bild, och den lades ned.

Rädda Barnen har dock fortsatt att använda begreppet barnfattigdom, som fått starkt fäste i den politiska debatten. Deras definition av barnfattigdom är sammansatt av två mått, dels barn i familjer med så kallad låg inkomststandard och dels barn i familjer som beviljats försörjningsstöd.

Mer läsning

Annons