Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lite mer match med Sjöstedt (V)

/

Annons

Debatten kring förändringarna i grundlagen gick inte till historien som någon av riksdagens mer upphetsande holmgångar.

Sverigedemokraterna var arga. Resten av partierna försökte lugna ner dem.

Det enda som lyfte diskussionerna var att se Jonas Sjöstedt (V) "in action".

Hans politiska åsikter går sällan hem på den här ledarsidan, men Sjöstedt är, när han vill, en riktigt duktig politiker.

Västerbottningen Sjöstedt var uppmärksammad Europaparlamentariker mellan 1995 och 2006 och var den bidragande faktorn till att Vänsterpartiet gjorde ett succéval 2004 och fick nästan 13 procent av rösterna i Europaparlamentsvalet. Värt att notera är att V fick drygt 40 procent av rösterna i Sjöstedts hemlän det året och att han själv fick hela 174 633 personkryss av landets väljare, mer än dubbelt så många som någon annan kandidat (undantaget Junilistans Nils Lundgren, som ändå fick drygt 50 000 färre kryss än Sjöstedt).

Efter en tids "time out", då Sjöstedt bland annat bott i New York, är han nu tillbaka i svensk politik igen.

I går visade Sjöstedt varför han är en tillgång för Vänsterpartiet; Jonas Sjöstedt vann debatten med SD utan att behöva ta till överord och visade att man kan ha samma grundinställning i en fråga (både V och SD är ju EU-kritiska) utan att dela Sverigedemokraternas argument.

Jonas Sjöstedt var en av de första ledande vänsterpartisterna som efter valet ifrågasatte Lars Ohly som partiledare. Han gjorde det lite inlindat – Sjöstedt krävde inte Ohlys avgång, men pratade om behovet av förnyelse och kanske också "delat ledarskap" – men helt klart är att Sjöstedt vill ha en mer framträdande roll i Vänsterpartiet.

Det borde också partiet låta honom få.

Den politik som Sjöstedt och hans parti för fram är många gånger helt uppåt väggarna, men hans förmåga att argumentera och skapa debatt gör att regeringspartierna faktiskt skulle få en motståndare värdig namnet om Sjöstedt skulle bli ny partiledare för det sargade Vänsterpartiet.

I dagsläget är oppositionen i Sveriges riksdag oerhört tam; Miljöpartiets språkrör väntar på att få avgå, Socialdemokraterna förbereder ett partiledarval och ingen vet var Lars Ohly har gömt sig.

Det finns med andra ord ett stort tomrum att fylla för en karismatisk vänsterpolitiker som Jonas Sjöstedt.

Anders Rönmark

Annons