Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lista: Tjänsterna som ökar tryggheten för dig som bor i en bostadsrättsförening

Förutom underhåll av fastigheter, en stabil ekonomi så finns det en hel del andra saker som du som bostadsrättsförening måste ha koll på, säkra lekplatser till exempel. Här listar HSB tre tjänster som ökar tryggheten - både för styrelsen och medlemmarna.

1. Trygga lekplatser - Minska risken för olyckor genom en Lekplatsbesiktning

Lekplatsen är en kär gammal vän för alla föräldrar och barn som vill komma ut i friska luften och gunga, åka rutschkana eller baka kaka i sandlådan. Och ingen ska behöva oroa sig för om lekplatsen är säker eller om det finns risk för strypning, huvudskador och sticksår.

Alla bostadsrättsföreningar som har en lekplats är enligt lag skyldiga att hålla vissa säkerhetskrav. Genom att anlita en besiktningsman av lekplatser en gång om året får fler barn möjlighet att vistas i trygga miljöer.

– Det är viktigt att besikta alla lekplatser, både för de boende och barnen som vistas där. Vi vill inte att någon ska skada sig eller råka ut för en allvarlig olycka, säger Bo-Lennart Lindström, reparatör och besiktningsman på HSB Södra Norrland.

Läs mer om hur besiktningen av Lekplatser går till här

2. Tryggare boende - Så får du koll på vad som behöver göras i föreningen för att öka tryggheten hos medlemmarna

Det är många som känner sig otrygga i dagens samhälle. Det innebär att bostadsrättföreningar och fastighetsbolag har ett ansvar för att de som bor i deras hus ska känna sig trygga både hemma och i närmiljön. HSB Södra Norrland rekommenderar alla att genomföra en besiktning med fokus på trygghet och tillgänglighet en gång om året i förebyggande syfte.

– Besiktningen visar vad som behöver åtgärdas för att öka tryggheten och för att fastigheten görs tillgänglig så att fler ska kunna bo kvar längre. Det är en prisvärd och bra försäkring både för de boende och föreningen, säger Håkan Dahlberg, arbetsledare i Söderhamn.

Läs mer om Trygghetsbesiktningen här

3. Ekonomisk trygghet - Med hjälp av en underhållsplan kan man undvika överraskande avgiftshöjningar

En underhållsplan är ett av de viktigaste dokument som en styrelse bör ta fram. Den används för att beräkna framtida kostnader och rekommenderade avsättningar, säger han. Thomas Elfström förklarar att innan man börjar gå in på detaljer är det viktigt att se över fastighetens klimatskal som omsluter huset.

3 fördelar med underhållsplanen

Säkra värdet på fastigheten - Med en komplett underhållsplan får ni full kontroll på underhållskostnader på kort och lång sikt. Det betyder att ni i god tid kan avsätta de medel som behövs för större åtgärder och renoveringar.

Säkerställ rimliga månadskostnader för medlemmarna i er brf - Genom att ha koll på underhållsplanen slipper ni överraska medlemmarna med dyra avgiftshöjningar för att täcka kostnader.

Trygghet för en lång tid framåt - Fakta och konkreta siffror hjälper styrelsen att räkna med en jämn avgiftsutveckling och undvika obehagliga överraskningar som kan innebära lånekostnader som inte är budgeterade.

Här kan du läsa mer om underhållsplanen

Ovan artikel är framtagen av Brand Studio Mittmedia och HSB Södra Norrland och ej en artikel av nyhetsredaktionen.

Fler artiklar i
HSB Södra Norrland
ANNONS FRÅN HSB SÖDRA NORRLAND

Från extrajobb till anställning – Khalid och Emma-Lina trivs på HSB: "Jag lär mig nya saker hela tiden"

Emma-Lina Haglund hyrdes först in via ett bemanningsföretag, Khalid Karim började med att hoppa...
ANNONS FRÅN HSB SÖDRA NORRLAND

Håkan och Linda har gjort sin karriärsresa på HSB: "Här får man stora möjligheter att utvecklas i karriären"

En tänkte bara ta ett tillfälligt vikariat, den andra hittade sin första tjänst av en slump....
ANNONS FRÅN HSB SÖDRA NORRLAND

Göran har jobbat 20 år på HSB: "Det är väldigt givande att kunna lösa människors problem"

Varierande arbetsuppgifter, trevliga kollegor och stora möjligheter att styra sin egen arbetsdag....
ANNONS FRÅN HSB SÖDRA NORRLAND

Förvaltaren Malin kom tillbaka till HSB: "En trygg arbetsplats och en tjänst där jag kan göra skillnad"

Som fastighetsförvaltare på HSB är Malin Eklöf en viktig länk i att skapa en ännu bättre...
ANNONS FRÅN HSB SÖDRA NORRLAND

Sunes bostadsrättsförening tog hjälp av HSB för underhåll under pandemin: "Vi kände oss trygga med att det kunde göras coronasäkert"

Under den pågående pandemin har många bostadsrättsföreningar tvekat inför att genomföra underhåll...
Visa alla artiklar