Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lissabonfördrag firas av EU

Annons

EU firade den första dagen med det nya fördraget genom festligheter och allvarsord i Lissabon.

Vi kan nu visa världen att EU kommer att bli bättre förberett för utmaningar som väntar oss, sade Fredrik Reinfeldt.

Efter många, långa och svåra förhandlingar med motgångar, kunde till sist Lissabonfördraget officiellt bli verklighet på tisdagen under svenskt ordförandeskap.

Regeringschefer på plats i Portugals huvudstad hoppades att det nya kapitlet i EU:s historia ska innebära att unionen blir starkare både ekonomiskt och politiskt.

Det här är Lissabonfördragets dag, det är en ny dag, sade Portugals premiärminister José Socrates vid kanten av floden Tejo där ceremonin för att fira hölls.

Portugal var ordförandeland i EU när fördraget först förhandlades fram av medlemsländernas ledare för två år sedan. Lättnaden och lyckan var uppenbar när det stod klart att samtliga 27 medlemsländer till sist ratificerat fördraget.

Men festligheterna följdes av en omedelbar verksamhet där brittiskan Catherine Ashton genast inledde arbetet som EU:s utrikesminister.

EU:s permanenta ordförande Herman Van Rompuy börjar sitt arbete först vid årsskiftet.