Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lisbeth Åkermans julladdning

Nyhetskostymen är utbytt och ljuset är på plats.

Årets julvärd laddar hårt inför debuten på julafton.

Jag tänker bli personlig men inte privat, säger Lisbeth Åkerman.

Som nyhetsankare i "Rapport" är det diskret klädsel och begränsat utrymme som gäller. Helst ska man inte tänka på att programledaren finns där.

Annat är det att vara julvärd i SVT.

Ett fenomen som sedan Arne Weise abdikerade från tronen har präglats av spänning och hemlighetsmakeri, när en ny förmåga presenteras varje år.

I år tilldelades som bekant värdskapet en av våra mest omhuldade nyhetsprogramledare.

När man jobbar med nyheter så har man ett ganska begränsat utrymme, och det ska vara begränsat, annars blir ju nyheterna färgade av mig, säger Lisbeth Åkerman när TT Spektra träffar henne dagarna före julafton i tv-huset i Stockholm.

Trovärdigheten

Rollen som nyhetspresentatör är dock inte helt lätt att skaka av sig. Om trovärdigheten som seriös nyhetsjournalist kan påverkas av sitta i rutan och presentera Kalle Anka, är, enligt Lisbeth Åkerman själv, en fråga som hon funderat en del över.

Jag tänkte naturligtvis på det här med trovärdigheten när jag fick frågan. Men jag tror inte det blir några problem, jag ska ju egentligen inte tycka någonting.

Hon konkurrerar med en annan välkänd dam från en grannkanal på julafton. Men Lisbeth Åkerman pratar inte gärna om Anna Anka.

Jag tänker inte på att vi är konkurrenter. Jag är så inne i min lilla bubbla. Och som nyhetsprogramledare har jag inga åsikter. Inte om religion, inte om politik, och inte om Anna Anka, slår hon bestämt ifrån.

Personliga betraktelser över julen kan vi nog ändå räkna med.

Jag tänker bli personlig, men inte privat, och det är skillnad.

Finns risken, eller chansen, att vi får se dig i "Rapport" dagen innan julafton?

Nej, nu dagarna före gör jag inga nyheter. Kanske att jag hoppar in i mellandagarna, och sedan gör jag ju "Rapports" nyårskrönika. Och då hoppas jag naturligtvis att man ska kunna se mig i ett neutralt perspektiv.

Julen viktig

Neutral nyhetsprogramledare eller inte, julen har ändå alltid haft en speciell plats i Lisbeth Åkermans hjärta.

Jag har långt till min familj, de bor inte i Stockholm. Just därför tror jag att julen har varit otroligt viktig för mig hela mitt liv. Jag kan inte bara kila över till familjen, utan vi får träffas över helgerna och bara vara tillsammans.

I år åker hon dock hem till en vän direkt efter hon "går av" det nio timmar långa passet i tv-huset i Stockholm.

Då ska jag pusta ut ordentligt. Och förhoppningsvis har allt gått bra då.