Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lisa Yde

Keramikern Lisa Yde, Sollefteå, har avlidit 66 år gammal.

Lisa föddes 1940 i före detta Östtyskland men växte upp i Nordtyskland, efter att familjen hade flytt undan ryssarnas intåg. Efter ett år som au pair i USA flyttade hon till Danmark där hon gifte sig med nuvarande maken Kjeld. Hon fick olika arbeten, bland annat på universitetsbiblioteket i Århus, men hennes intresse vändes snart mot konst och konsthantverk, och hon fick sin första utbildning som lärling hos en dansk keramiker.

Efter makens läkarexamen flyttade paret till Kiruna och ett år senare till Pajala, innan det bar iväg till Botswana i Afrika på ett uppdrag för danska Sida, där Lisa var sysselsatt med insamling av konst och hantverk hos San-folket.

1975 återvände paret till Sverige och Kramfors, och Lisa tog nu upp keramiken på allvar och blev snart en känd keramiker på orten, med verksamhet i Sjöbotten utanför Bollstabruk. 1991 köpte Lisa Frånö Hotell i Kramfors och utvecklade rörelsen till en välskött och omtyckt verksamhet. 1999 öppnade hon Keramikens Hus, där man varje sommar kunde beskåda alster från ett 30-tal svenska och baltiska keramiker.

I samband med att hälsan började svikta, avvecklade Lisa både hotellet och Keramikens hus år 2003, och flyttade därefter till Sollefteå, där hon fortsatte sin keramikverksamhet, och efter ett par år öppnade hon tillsammans med två andra konstnärer Lilla Galleriet i gamla hemslöjdshuset.

Konsten och keramiken var det som gav innehåll åt Lisas liv. Men dessutom älskade hon naturen i Ådalen och Höga Kusten, som ständigt påminde henne om Thüringen, där hon föddes och tillbragte sina första år innan flykten.

Lisa sörjes närmast av maken Kjeld samt de fyra sönerna med familjer och barnbarn.

/Allehanda.se