Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lisa & Astrid klaraför Falsterbostart

Det gällde att klara minst tre nollrundor över 120 cm på sex förbestämda starter under våren.
– Jag satte mina två sista under fyrdagarstävlingarna i Årsta nu i helgen, berättar Härnösands Ridklubbs Lisa Silfversten, 23, som därmed kvalat in till Falsterbo Horse Show.

Lisa Silfversten började rida i Vangsta ridskolas regi redan som riktigt ung. Hästar har alltid varit hennes stora intresse, något som gått i arv från mamma Karin.

När familjen köpte en gård i Tjärnsjö strax utanför Härnösand och byggde stall för att kunna ha de egna ponnierna/hästarna hemma, fick Lisa känna på hur det är att leva ett hästliv på heltid.

Hon gillade det hon upplevde, men det var först efter gymnasiet hon tog beslutet att vidareutbilda sig inom gebitet.

– Jag sökte ettårskursen Unghästutbildare på Flyinge (Skåne) och kom in. Efter min praktikperiod med skolan fick jag jobb hos den jag praktiserade hos, berättar Lisa som jobbat drygt 2,5 år hos familjen Fredrik Linell, en erkänt duktig unghästdomptör.

Men nu har hon sagt upp sig.

– Jag har sökt utbildningar i Lund till hösten, men först skall vi ha roligt på Falsterbo, säger hon och klappar ömt den 17 år yngre bästisen Astrid.

Under åren hos familjen Linell har Lisa tävlat kontinuerligt, både sina egna hästar men även stallets.

Ifjol sommar träffade hon Astrid som precis fölat och tycke uppstod.

– Vi funkade bra ihop helt enkelt, så när hon skulle säljas slog jag till. Jag kände väl inte att det var en superkanonhäst jag fått tag så där direkt, men nu är jag helnöjd. Vårt mål var att första kvala in till Falsterbos 5-åringsklass (eftersom 6-åriga Astrid redan burit föl har en tävlingssäsong försvunnit) och sedan tar vi sikte på Breeders nere i Skåne till hösten.

– Så nu är vi halvägs, ler Lisa som grejade startbiljetten på sina två allra sista försök över 120 cm i den gångna helgens grästävling i Årsta, Stockholm.

Någon målsättning i Falsterbo är dock svårt att ha.

Inte mindre än 151 stycken 5-åringar har kvalat in. Endast de 20 bästa efter de två tävlingsdagarna går vidare till de två finaldagarna.

Men ett äventyr blir det förstås vilket som för Lisa, 23 och Astrid, 6.