Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lingvist sågar vuxenprat till bebis

Annons

Prata med spädbarn som till vuxna. Då får de ett rikare språk, hävdar forskare i USA. Men forskningen är kontroversiell.

Att prata med sitt spädbarn är inte så oskyldigt som man tror. Babblandet sätter fart på barnets hjärna och lägger grunden för ett livslångt lärande.

Men det handlar inte bara om mängden prat, utan också om h u r du pratar. Ett tillgjort bebisspråk är inte lika effektivt som vuxenspråk, åtminstone inte när det kommer till ordförråd och meningsbyggnad.

Språket behöver vara rikt och komplext, säger Erika Hoff, psykolog vid Florida Atlantic University.

Med hjälp av inspelningar har hon studerat hur olika socioekonomiska grupper pratar med sina barn i USA. Forskningen presenterades nyligen på vetenskapskonferensen AAAS i Chicago i USA.

Men Östen Dahl, professor i lingvistik vid Stockholms universitet, hävdar precis tvärtom.

Det låter snurrigt. Det här speciella bebisregistret som vi alla använder när vi pratar till barn, hundar och katter hjälper barnen att lära sig. Man pratar långsammare och tydligare. Visst är det bra att prata med sina barn, men barn lär sig oavsett. De kanske lär sig tidigare om man pratar mycket med dem, men det betyder inte att de vinner något i längden.

Mer läsning

Annons