Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lillemor gjorde ögonoperation på privat vårdföretag – vill varna för avtal: "Vid konkurs har man inga rättigheter"

Att vända sig till privata vårdföretag för olika behandlingar är inget ovanligt. Lillemor Bodin Carlson från Örnsköldsvik valde att göra sin ögonoperation hos en privat klinik. Men när hon behövde göra ett återbesök hade företaget gått i konkurs och inga garantier gällde längre.

TV: Lillemor Bodin Carlson berättar om hur hon drabbades av uteblivna garantier då företaget där hon genomfört ögonoperationen på gick i konkurs.

Lillemor Bodin Carlson ville slippa sina glasögon och planerade att göra en ögonoperation. Efter att ha gjort efterforskningar om referenser och eventuella komplikationer bestämde hon sig för att gå till ett privat företag.

Ögonoperationen genomfördes hos Koskelas ögonklinik och allt gick bra, en garanti på två år ingick också i priset. Men nu, ett och ett halvt år senare, behöver Lillemor göra ett återbesök för att få konsultation och eventuellt göra en justering.

– Det kändes bra att det fanns en garanti på två år, ifall man skulle behöva korrigera något, säger Lillemor Bodin Carlson.

Läs också: Chockartat långa väntetider för operationer – granskning avslöjar stora orättvisor i vården

När hon tog kontakt med företaget fick hon veta att de inte kunde hjälpa henne. Företaget har gått i konkurs.

– Jag blev hänvisad till konkursförvaltaren om jag vill göra anspråk, men det är svårt att ställa garantianspråk när jag inte vet vad jag behöver.

– Jag blev så upprörd över att det kan gå till så här i privat vård. Det är viktigt att sprida till andra som köper privata vårdtjänster, att går företaget i konkurs har man inga rättigheter, säger Lillemor Bodin Carlson.

Lillemor betonar att hon inte har blivit felbehandlad och har blivit bra bemött av företaget när hon kontaktat dem.

Behandlingar som avser ögonen kan räknas antingen som hälso-och sjukvård eller som en estetisk behandling. Ögonoperationer som till exempel laserbehandlingar och linsbyten för att korrigera närsynthet, går normalt under begreppet estetiska behandlingar, och omfattas därför inte av hälso- och sjukvårdslagen.

Men vart vänder man sig om behöver hjälp eller har frågor som rör dessa ingrepp?

Elin Häggeborn är jurist på Konsumentverket.

– Vi får in en del anmälningar som rör estetiska behandlingar, men inte jättemånga. Det kan handla om att konsumenter anser sig felbehandlade eller är missnöjda med resultatet. Som konsument är det kanske inte Konsumentverket man tänker att man ska vända sig till i första hand.

Vad ska man tänka på när man köper tjänster av privata vårdföretag?

– Det första man ska tänka på är att man inte har samma skydd som när man köper en vara eller en tjänst som omfattas av konsumenttjänstlagen. Man kan fråga om den som utför behandlingen har någon ansvarsförsäkring ifall det blir komplikationer.

– Det här är ett krångligt område, eftersom det inte regleras av någon lagstiftning. Ingen lag omfattar estetiska behandlingar.

Men det är en lag på gång. Syftet är att stärka skyddet för den enskilde personen vid behandlingar som kan innebära en betydande hälsorisk. Det finns också förslag på att införa tillståndsplikt för dem som utför behandlingar.

Läs också: Så får dina barn billigare glasögon – landstinget vädjar om att spara kvitton

För Lillemor Bodin Carlson innebär detta att hon antingen får vända sig till sin vanliga vårdcentral eller gå till något annat privat vårdföretag. Det betyder också att ytterligare kostnader tillkommer.

– Det här är ju ingen billig operation, det kostar mellan 40 000 och 50 000 kronor.

– Jag vill inte varna andra från att operera sig. Utan det jag vill varna för är att även om man skriver på ett kontrakt där det, som i det här fallet, ingår två års garanti, betyder det inte att det är så. Det gäller bara om företaget fortsätter att bedriva verksamhet, säger Lillemor Bodin Carlson.

Allehanda.se har försökt att nå Timo Koskela på Koskelas ögonklinik för en kommentar, men företaget har avböjt att uttala sig.

Till vk.se säger Timo Koskela att företaget har expanderat snabbt med höga kostnader och därför var de tvungna att sätta verksamheten i konkurs. Planen är att fortsätta med ögonsjukvård i Umeå och Åsele.

■ ■ För mer nyheter från Ångermanland varje dag – följ Allehanda.se på Facebook.