Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lilla Norge varumärkesskyddas

Det blir ingen överlämning av ön Lilla Norge till Norge i år. Frågan är nu om idén någonsin kan förverkligas. Detta med tanke på att namnet Lilla Norge numera är varumärkesskyddat.

Det är Anita Selnes från Härnösand som hos Patent- och registreringsverket ansökt om varumärkesskydd för namnet Lilla Norge. Ansökan är också beviljad. Skyddet avser ensamrätt för Selnes att använda beteckningen Lilla Norge kopplade till tre verksamheter; radiounderhållning, kulturverksamhet och design/formgivning.

- Anita ska marknadsföra sina kläder under namnet Lilla Norge och har därför också säkrat en hemsida som heter lillanorge.se, berättar Anita Selnes sambo Asle Bjerkan.

Han bodde för många år sedan i Nyland och lanserade i början av 2000-talet, tillsammans med Anita Selnes, idén om att skänka den lilla ön till Norge. Föreningar i Nylandsområdet involverades i planerna. Man bestämde att överlämningen skulle ske i augusti 2005.

Nu blev det inte som man hade tänkt sig. Istället kom paret Anita Selnes och Asle Bjerkan i konflikt med Nylandsföreningen. Detta sedan paret insisterat att de papper som skulle bekräfta Norges symboliska övertagande av ön skulle ske på Mannaminne i Häggvik.

Paret bröt då samarbetet med föreningen, men i fjol tog föreningen på egen hand upp idén igen.

- När vi läste om det i tidningen blev vi lite sura. Det var därefter vi kom på det här med varumärkesskyddningen, säger Asle Bjerkan.


Läs mer i onsdagens TÅ.STEN ENGBLOM
070-320 49 70