Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lika villkor inom vården

Annons

Samhället måste öka människors vilja att aktivt lista sig vid en vårdcentral och privata och offentliga vårdgivare måste kunna konkurrera på likartade villkor. Det är några av Konkurrensverkets slutsatser i en första delrapport om vårdvalet.

Vid årsskiftet blir det obligatoriskt för alla landsting att införa ett vårdvalssystem inom primärvården. Tanken är att medborgarna ska få större makt över tillgänglighet, kvalitet och service. Men samhället måste vidta vissa åtgärder om mångfald, konkurrens och kvalitet inom vården ska kunna säkras, enligt verket. Bland annat måste det finnas effektiva system för ersättning, för hur patienterna ska listas och för hur reglerna utformas för de patienter som inte själva gör ett aktivt val.

En annan avgörande faktor är att förutsättningarna för privata och offentliga vårdgivare blir mer likartade. Konkurrensen snedvrids om den landstingsdrivna verksamheten tillåts gå med underskott och får stöd från allmänna medel.

"Ska olika vårdgivare kunna konkurrera med varandra måste de kunna verka på likartade villkor. Det är viktigt att landstingen tydligt skiljer på sina båda roller som beställare och utförare av vårdtjänster", skriver Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i ett pressmeddelande.

En slutrapport ska hamna på regeringens bord senast den 25 november 2010.