Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Licensjakt på länets lodjur kan stoppas

På tisdag startar årets licensjakt på lodjur i Västernorrland.
Men "Nätverket lo & varg" har överklagat länsstyrelsens beslut om jakten. De kräver dessutom att ärendet inhiberas, ett verkställighetsförbud.
Och i våra nordliga grannlän har Naturvårdsverket redan stoppat licensjakten på lodjur.

Enligt beslutet hos länsstyrelsen ska det få skjutas fyra lodjur i Sollefteå och Örnsköldsviks kommuner från 1 mars till 15 april.

Jakten får bara bedrivas med skjutvapen, inte med fällor. Så fort kvoten är uppfylld ska jakten dessutom avbrytas och jägarna är skyldiga att ha kontroll på hur många djur som återstår att skjuta.

Beslutet om jakt grundar sig på det preliminära inventeringsresultatet för hur stor lodjursstammen är. Enligt länsstyrelsen finns minst 17 loföryngringar, alltså honor som fått ungar.

Men "Nätverket lo & och varg", med 12 000 medlemmar, överklagar alltså detta beslut.

De påpekar bland annat att rennäringen/samebyarna redan nu får ersättning för förekomster av lodjur i renbetesområdet.

"En sameby kan inte BÅDE få ersättning för lodjursförekomst och sedan skjuta samma djur!" skriver föreningen.

De uppmanar att alla parter som länsstyrelsen och Naturvårdsverket, liksom sametinget, att titta över den situationen.

Bakom föreningen ligger två facebookgrupper som bygger på att man godkänns som medlem. Gruppen betonar också att de har ett tydligt förbud mot personangrepp och mot inlägg som präglas av hat mot folkgrupp.

Frågan är dock hur Naturvårdsverket nu kommer att se på jakten i Västernorrland.

När det gäller ett länsstyrelsetillstånd i Norrbotten om licensjakt på åtta djur har verket nyligen stoppat den jakten. Naturvårdsverket anser att länsstyrelsen där inte visat att det saknas alternativ till licensjakt och att jakten har ett ändamålsenligt syfte.

Även i Västerbotten stoppade, inhiberade, Naturvårdsverket licensjakten på lodjur inför en ny prövning i början av denna vecka.

För att länsstyrelserna ska få bevilja licensjakt måste flera kriterier vara uppfyllda och jakten får inte försvåra målet med en gynnsam bevarandestatus.

■■ För mer nyheter om Kramfors, klicka här – och följ Allehanda.se Kramfors på Facebook.