Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liberalerna: Konkurser och förluster hotar svensk välfärd – så här slätar vi ut puckelpisten

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Få startar företag av en impuls. Du får en idé och sen är transportsträckan lång innan du känner dig redo att släppa tryggheten som en fast anställning ger. Då hjälper det inte om vägen till företagandet är en svart puckelpist, inte en fil på motorvägen.

Under 2017 minskade entreprenörskapet i Sverige (2018 års GEM-rapport). Förklaringen hittar vi i ett minskat entreprenörskap bland kvinnor. Entreprenörskapet i Västernorrland har gått från 8 procent perioden 2015/2016 till cirka 4,5 procent perioden 2016/2017.

Svenska entreprenörer ser dystert på framtiden. Bara entreprenörer i EU:s krisländer Grekland, Italien och Spanien uppger lägre förväntad sysselsättningstillväxt under de kommande fem åren. Nivån 2017 är den lägsta sedan 2012.

Situationen förvärras av en S och MP regering som med Vänsterns stöd eldar på uppfattningen att vinster är ett hot mot svensk välfärd.

Antalet konkurser ökar markant, 6 procent till och med juli i år jämfört med 2017. Antalet nystartade företag minskar. Förra året bildades 7 procent färre nya företag än 2016. Första kvartalet 2018 bildades 6 procent färre nya företag.

Situationen förvärras av en S och MP regering som med Vänsterns stöd eldar på uppfattningen att vinster är ett hot mot svensk välfärd.

Digitaliseringen innebär nya tjänster och nya affärsmodeller. Nu är inte läge att smutskasta företagen och slå undan fötterna för entreprenörskap, innovationer och utveckling. Minskad innovation hotar svensk välfärd. Förluster hotar svensk välfärd. Konkurser hotar svensk välfärd.

Vi Liberaler vill ge vårt näringsliv förutsättningar att konkurrera på en global marknad. Inte stänga gränser. Inte dränera rekryteringsmöjligheter. Det ska vara attraktivt att driva och investera i företag i Sverige.

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

1. Vi vill göra det lättare och billigare att göra rätt. Regelkrångel, administration och byråkrati ger mindre välfärd.

2. Skatten på̊ jobb och företagande behöver sänkas, skatten på̊ klimat- och miljöskadlig verksamhet höjas och skattesystemet bli enklare.

3. Företagen måste kunna erbjuda attraktiva och flexibla anställningsvillkor för att locka till sig rätt kompetens. Dagens strikta arbetsrätt gör det riskfyllt att anställa och svårt att behålla nyckelpersoner i dåliga tider för små och medelstora företag.

4. Vi vill garantera en öppen och fri marknad. Det europeiska brottsbekämpande samarbetet ska stärkas och Sverige delta fullt ut, det ska inte gå att fuska sig till bättre konkurrensvillkor.

5. Myndigheter, kommuner och regioner ska konkurrera med näringslivet på schyssta villkor. Räkningar ska betalas i tid och kraven i avtal och upphandlingar vara transparenta och förutsägbara.

Med en liberal politik kan vi eliminera ojämlika villkor för företagandet. Företagandet ska vara lika tryggt för en ung tjej i Västernorrland som för en medelålders man bosatt i Stockholm.

Erica Markusson,

toppkandidat till riksdagen,

Liberalerna Västernorrland

 

Läs också:

Bo Östman: Företagen behöver mer än frukostfrallor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel