Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liberaler borde rösta nej

På onsdag röstar riksdagen om EU:s datalagringsdirektiv. Det finns två alternativ: ett ja till massregistrering av vilka vi mailar och ringer till, eller ett nej, som innebär dryga böter från EU.

Protesterna inför omröstningen har varit förhållandevis ljumma. Tonläget var betydligt högre för några år sedan, i samband med riksdagsomröstningen om FRA-lagen. Kanske har svenska integritetsvänner helt enkelt resignerat, och konstaterat att loppet är kört. Datalagringsdirektivet införs i Sverige oberoende av debattartiklar, demonstrationståg och diskussion. De liberalare av partierna i alliansregeringen, Centerpartiet och Folkpartiet, borde dock veta bättre. Centerpartiet har ett stämmobeslut på att partiet är emot datalagringsdirektivet. Folkpartiet har en stolt historia av att värna individens integritet.

Inför omröstningen om FRA-lagen kämpades motstridiga alliansledamöter ned av sina partikamrater. "Vad tror ni att ni är? Ett remissorgan? Som får tycka vad ni vill? Ni är här för att genomföra regeringens politik och ingenting annat", förklarade Fredrik Reinfeldt för den moderata riksdagsgruppen redan i mars 2007. I juni 2008 fanns inte en moderat som röstade emot FRA-lagen. Sist ändrade sig den unge ledamoten Karl Sigfrid, efter ett riksdagsgruppmöte som inte kan beskrivas som annat än gruppmobbning. Fredrik Reinfeldt sade till Karl Sigfrid: Ska skottet mot regeringen komma inifrån? Från en av de egna?

Det var slutet för det moderata FRA-motståndet.

På liknande sätt gick det till i andra partier. Två unga centerpartister fick sitta i evighetsmöten. Till slut grät de, knöt näven i fickan, och rättade in sig i ledet. Annie Lööf belönades rikligt för partilojaliteten – några år senare efterträdde hon Maud Olofsson, och är i dag näringsminister. I fråga om datalagringsdirektivet ligger Lööf mycket lågt. Det gör också Folkpartiets Birgitta Ohlsson – som 2008 var riksdagsledamot och lade ned sin röst. Hon är i dag EU-minister.

För att få inflytande måste politiker ge och ta, bygga koalitioner och kompromisser. Att riksdagsledamöter ibland följer gruppen är en förutsättning för att få något gjort. På samma sätt är det rimligt att Sverige, generellt sett, anpassar sig till de beslut som fattats i EU. Om vi ständigt sätter oss på tvären raseras EU-samarbetet.

Men det finns frågor liberala politiker inte bör kompromissa om. Datalagringsdirektivet är en sådan. Rösta nej, ta böterna, och arbeta i EU för att avskaffa direktivet. På onsdag har liberala riksdagsledamöter en chans att ta ställningen för individens integritet. Tyvärr tänker de inte ta den.

Ida Thulin