Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lexbase ska återlanseras

Annons

Den uppmärksammade nättjänsten Lexbase är på väg tillbaka, säger grundaren Jonas Häger. Men utan den hårt kritiserade karttjänsten.

Lexbase sålde uppgifter om personer som dömts för brott. Nu ska sajten återlanseras, enligt Dagens Nyheter på en server utomlands. Grundaren och företagets vd Jonas Häger säger till Svenska Dagbladet på nätet att det blir en "mjukare", "mer nedtonad", version. Den tjänst där det gick att geografiskt söka efter domar tas exempelvis bort.

Häger säger sig ha tagit åt sig av kritiken från personer som känt sig orättvist utpekade, bland annat gick det inte att se om en person dömts eller friats i sajtens gratisversion.

Att den här informationen är offentlig är egentligen inte Lexbase ansvar, säger Häger till SvD.

Under de tre dagar Lexbase fanns tillgänglig ska tjänsten ha dragit in tre miljoner kronor, hävdar flera källor till DN. Intäkterna kan ställas mot uppgiften att det kostat Lexbase mindre än en miljon kronor att beställa de domar som tjänsten är uppbyggd kring.

Häger vill till Svenska Dagbladet inte kommentera uppgifterna, eller vilka som finansierat tjänsten.

Lexbase stängde efter bara tre dagar på grund av säkerhetsbrister - massor med information läckte ut. Internetleverantören Bahnhof valde sedan av etiska skäl att inte ha kvar Lexbase som kund.

Mer läsning

Annons