Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena Andersson Augustfavorit

Annons

Lena Anderssons kärleksroman och Bea Uusmas "Expeditionen - en kärleksförklaring" framstod som favoriterna när nomineringarna till Augustpriset presenterades.

Mest rutinerad, men också väldigt glad, var PO Enquist som kan få sin tredje statyett.

Augustpriset fyller 25 år och bokhandlaren Olav Magnusson, ordförande för den skönlitterära juryn, lyfte fram prisets kommersiella framgångar. Under åren har han själv sett hur de svenska titlarna klättrat uppåt på branschens topplistor som tidigare dominerades av de anglosaxiska.

Just det är också Augustprisets baksida, enligt poeten Athena Farrokhzad, förstagångsnominerad för sin diktsamling "Vitsvit". Enligt henne handlar Augustpriset inte om kvalitet utan om att "skapa ordning, begriplighet och värdering på en marknad". Men hennes största invändning är ändå att statyetterna och pengarna delas ut av författarnas arbetsgivares organisation:

Jag tänker att Förläggareföreningen är en organisation som jag per automatik befinner mig i konflikt med. Och att de kanske borde lägga ner större energi på att tillmötesgå kampen och kraven på rimliga arbetsvillkor som författare har än att organisera galor och dela ut priser.

TT: Men varför vägrar du inte att ta emot nomineringen, som en markering?

Jag vet inte, kan man göra det ens? Jag tänkte så här, jag går hit för att säga de här sakerna. Det är min position.

Kanske något nytt

Alla var inte lika kritiska. Lena Andersson, vars nominering mötte det starkaste branschjublet vid presentationen på Nalen i Stockholm, var glad över erkännandet för sin roman "Egenmäktigt förfarande - en roman om kärlek". Kanske har hon lyckats tillföra något nytt i ett annars väl genomtröskat ämne.

Jag har inte läst tidigare hur det ser ut eller hur det låter just i de här scenerna när man bli nobbad och när man förnedrar sig. När alla säger att man borde inte göra det här - och så gör man det i alla fall. Just det har jag inte sett så detaljerat skildrat. Inget är nytt i världen, men jag tyckte om att lägga ett stramt språk över de känslostormarna.

Ingen nämnde Gardell

Den skönlitterära juryn delade uppenbarligen inte litteraturkritikernas bifall för Jonas Gardells tredje del i "Torka aldrig tårar utan handskar". Gardell förbigicks med tystnad.

Desto gladare var PO Enquist som fick sin sjunde nominering:

Jag tycker det blir roligare och roligare att nomineras. Att bli nominerad har fått en allt större vikt. Augustpriset har växt.

Mer läsning

Annons