Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leksand föll i seriefinalen

Två Leksandsspelare krockade - samtidigt som en tredje trillade.

Då kunde AIK avgöra toppmötet i hockeyallsvenskan och ta sin sjunde raka seger efter 4-1 (1-0, 1-0, 2-1) mot serieledande Leksand.

Man ska ha lite flyt, skrattade AIK-forwarden Jonas Westerling som utnyttjade motståndarnas gåva.

Avgörandet var nog bland de mer märkliga som publiken på ett nästan fullsatt Hovet, 7 823 åskådare, upplevt.

Efter en reducering till 2-1 efter 7.23 av tredje perioden genom Jesper Ollas tog Leksand ett järngrepp om AIK. Det kändes som att det bara var en tidsfråga innan 2-2-målet skulle sitta.

I stället tog AIK-tränaren Roger Melin en timeout och strax efteråt kom ögonblicket när tre Leksandsspelare plötsligt satte sig själva ur spel i anfallszonen. Först kolliderade backen Thomas Rhodin med forwarden Peter Norström någon meter innanför blå linjen. När AIK-spelarna fångade upp pucken trillade samtidigt backen Kimmo Lotvonen som siste man.

Westerling och Patrik Bergström kom ensamma mot Leksandsmålvakten Joacim Eriksson och satte 3-1 efter 11.19.

Ja, vi kom ju två mot noll. Jag trodde Bergström skulle skjuta, men märkte att han var sugen på att passa, sade Westerling.

Stressigt

TT: Vad sade ni under er timeout?

Vi försökte lugna ned oss. Vi stressade alldeles för mycket och gjorde det för svårt för oss själva, sade Moraprodukten som njöt extra mycket över att sätta Leksand på plats. Det kan jag lova. Jag var i Mora tills jag var 22 år och där gillar man inte Leksand.

Hans 3-1-mål gav tillbaka lugnet hos hemmalaget och sedan kom 4-1 av bara farten sedan Daniel Bång snott pucken av backen Jean-Luc Grand-Pierre som tappade pucken som siste man.

AIK tog sin sjunde raka seger i hockeyallsvenskan - en segersvit som började ungefär samtidigt som klubben genom en aktieemission dragit in drygt 15 miljoner kronor och klarat den akuta ekonomiska krisen.

En del kanske säger att det inte påverkat, men vi är inte mer än människor som också behöver vår lön. Det är skönt att det har ordnat upp sig, sade Westerling.

Knappade in

AIK minskade avståndet till serieledande Leksand till fyra poäng. Leksand förlorade sin tredje bortamatch i rad - men tränaren Leif Strömberg var ändå positiv.

Vi var bättre än AIK i två perioder och 14 minuter. Ingen vill göra såna misstag som att man krockar med varandra och ger bort frilägen. Före dess missade vi enormt många målchanser, sade han.

Leksands senaste nytillskott, 37-årige forwarden Tony Virta, kom direkt från flyget till matchen.

Han gjorde en jätteokej första match, betygsatte Strömberg.