Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leif GW Persson om cykelolyckan i Bjästa: "Polisen borde ta upp utredningen igen"

På tisdagen tog Veckans brott på SVT upp fallet med Leif Östling som hittades allvarligt skadad i ett dike i Bjästa i Örnsköldsvik efter en cykeltur och senare avled på sjukhuset.
Leif GW Persson utesluter inte att mannen har blivit påkörd.
– Polisen borde ta upp utredningen igen, säger Leif GW Persson i programmet.

Annons

Turerna har varit många för de anhöriga efter cykelolyckan i Bjästa där Leif Östling, 72 år, senare avled på sjukhuset. I juli skjutsade hans fru Maivor Östling ut honom till skogen så att han och hunden Bonny kunde cykla hem – precis som de gjort under 30 års tid. Men den här gången kom han inte hem.

Nu lever de anhöriga i ovisshet om vad som hänt.

– Har de gjort allt de kan för att få reda på vad som hänt? Det är jobbigt att tänka på, säger Leif Östlings dotter Susanne Johansson i programmet.

För Plus-kunder: Leif, 72, hittades allvarligt skadad efter cykeltur i Bjästa – dog på sjukhuset

Polisen uteslöt till en början brott, men man inledde senare en förundersökning.

När obduktionsprotokollet sedan kom från Rättsmedicinalverket meddelade polisen i ett pressmeddelande att det medicinska utlåtandet säger att ingen av skadorna tyder på att mannen skulle ha kunnat bli påkörd av något ytterligare fordon. Utredningen lades då ner.

Men i själva verket skrivs det i protokollet att skadorna skulle ha kunnat uppkomma vid en cykelolycka med eller utan inblandning av andra fordon.

Nu riktar Leif GW Persson kritik mot att utredningen inte är öppen.

– Det är knepigt att lägga ner det, i så fall har vi i alla fall ett vållande till annans död och det är ju ett grovt brott i sig, säger Leif GW Persson i programmet.

Utifrån den bild Leif GW Persson har av fallet utesluter han att det handlar om självmord eller hastigt inträffad sjukdom. Han tror inte heller att det gäller mord.

– Med tanke på skadebilden som tyder på en stark samtida verkan på högersida tyder det på att han har blivit påkörd av ett fordon. Det vore intressant att höra vad rättsläkaren säger om det. Rättsläkaren utesluter inte att det kan vara så att ett annat fordon har varit inblandat, säger Leif GW Persson i programmet.

Han utesluter inte heller att han själv kan komma att åka till platsen för att nysta i mysteriet.

– Att åka dit och ta reda på vad som hänt håller jag inte för osannolikt. Det är många frågetecken i det här, men en sak är inget frågetecken och det är att ett ärende med så här många frågetecken skriver man inte av på det här viset, säger Leif GW Persson.