Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Legotävling lockade många

Både Technichus och Härnösands teater fylldes till brädden i lördags. Årets upplaga av First Lego League gick av stapeln och barn från flera håll i länet tävlade i allt från lego till marknadsföring.

Annons

På tävlingsdagen var stämningen på topp, men många av barnen var också nervösa. De lite yngre barnen, från 6 till 9 år, skulle visa sina legobyggen om naturkatastrofer och hålla en presentation om ämnet. För de äldre - mellan 10 och 16 - stod lite mer på spel. Vinnaren ska nämligen få representera regionen i den skandinaviska tävlingen i Bodö i Norge den 30 november. Och för att vinna skulle man lyckas kamma hem flest poäng i deltävlingarna i forskning, marknadsföring och lego.

Under åtta veckor har lagen från Härnösand, Sollefteå, Sundsvall och Timrå förberett sig - de har forskat om naturkatastrofer för att kunna hålla en bra presentation. De har byggt sin egen robot av lego för att på tävlingsdagen kunna klara av en svår hinderbana. Och de har ritat, byggt prototyper och vissa har till och med sökt patent.

– Vi har forskat om pyreld som är ett stort problem för brandmän och vi har byggt en termometer för att kunna se om det finns pyreld. Och vi har sökt patent, säger Saga Byström, som går i sjuan och representerar Robot Rescue Team från Härnösand.

Temat för årets tävling var naturkatastrofer och barnen har uppfunnit saker som med lite tur skulle kunna lösa svåra naturkatastrofer. Allt från hus som höjs upp när det kommer en tsunamis, som laget från Edsele friskola stod för, till larmsystem som larmar i tid när det är översvämning som barnen från Resele skola kommit på.

Och det var till slut Resele Hoppetossor från Resele skola som vann hela tävlingen. För dem väntar alltså Bodö. Robottävlingen vanns av ett lag från Lidens skola i Sundsvall, med Edsele friskola tätt efter sig.