Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Legorobotar i katastrofzoner

Naturkatastrofen är ett faktum.

Då finns Reseles elever där för att lösa problemen.

Annons

Översvämningar, stormar, träd som fallit över kraftledningar.

Naturkatastrofer är temat för årets First Lego League, där Resele skola deltar för andra året i rad. I år bygger eleverna en egen legorobot; den ska vara behjälplig på den katastrofbana där själva tävlingen ska äga rum.

Cecilia Hammar Wijkmark är engagerad förälder och lagledare för Reseleeleverna.

– Det handlar om så mycket mer än att bygga legorobotar, säger hon.

– Eleverna får göra allt från att bygga och programmera roboten till att ta hand om marknadsföringen, blogga eller lösa de olika problem som uppstår på vägen. Man jobbar tillsammans, med lite olika saker men mot samma mål – det är rena teambuildingen. Dessutom kan man integrera tävlingen med en rad olika skolämnen.

Själva tävlingen går av stapeln den 9 november på Technichus i Härnösand. Resele är ett av de tolv lag som deltar; förutom att presentera det arbete som gjorts ska roboten lösa olika problem på den katastrofbana som byggts upp speciellt för detta tillfälle.

Forskning är också en viktig del av projektet.

– Vi kommer att koppla in olika experter, bland annat via Skype, som ska föreläsa för eleverna. Det ska resultera i en rapport som också ska presenteras på tävlingsdagen.

First Lego League är en internationell tävling som arrangeras i närmare 70 länder.