Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledin hyllar Höga kusten

Tomas Ledin fortsätter leverera. Den här gången är det allt annat än det gamla, även om musik och texter kommer från en svunnen tid.

Förmodligen är det den mest oväntade skiva den förlorade Ådalssonen har gjort – musik från – och för – Höga kusten.

Jag såg tv-programmet om vad som komma skulle. Det var fint och inte ett öga var torrt. Men musiken, nja.

Hur som helst är det en ovanlig – och helt annorlunda Tomas Ledin som uppenbarar sig i sina barndomstrakter. Det är folkmusik, det är visa och det är framför allt återhållsamt med ett visst vemod.

Man förstår att det här är ett hedersprojekt för Ledin. Det är påkostat från första till sista tonen, inklusive ett konvolut, som närmast är som en liten bok med bilder från trakten och inte minst lite kuriosa i form av historierna bakom låtarna.

Självklart hittar jag några personliga favoriter. Inledande "När kärleken kom" är vacker och ett stycke som borde bli något för radion. Faktiskt lite av den gamla Ledin, även om det är lugnt och tillbakalutat. Ådalssonen har absolut inte tryckt på publikfriarknappen den här gången vill jag lova.

Lika självklart tar jag till mig den sorgsna historien om min namne, "Balladen om kapten Magnus Berlin" – gripande berättarkonst från den högre skolan.

Sammantaget bjuder Tomas Ledin på en ny sida av sig själv, till detta uppbackad av ett gäng mycket kompetenta musiker. Långt ifrån nyskapande, men både vackert och kompetent – och mestadels ett ordval som sticker ut.

Artist: Tomas Ledin

Album: "Höga Kusten"

Genre: Folkmusik

Bolag: Universal

Betyg: 4/5

TORBJÖRN BERLIN