Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledarhundar och allergiker ska kunna leva sida vid sida

Den sista onsdagen i april firas internationella ledarhundsdagen. Det är ett tillfälle att uppmärksamma det viktiga arbete som ledarhundarna gör, men också att lyfta fram den diskriminering som deras förare ibland utsätts för.

Att utbilda en ledarhund tar vanligtvis mellan sex månader och ett år, och träningen startar när hunden är ungefär ett till två år. De viktigaste egenskaperna hos en ledarhund är att den är stabil, mentalt stark, lättlärd samt att den så klart ska passa ihop med sin förare. De flesta ledarhundar är labradorer eller schäfrar, men även pudlar och blandraser förekommer också. I Storbritannien används ibland minihästar i stället för hundar.

I Sverige finns det cirka 300 ledarhundar. Det är väldigt viktigt att inte störa en hund i arbetet. Ledarhunden är en speciell typ av tjänstehund, eftersom den hjälper föraren i vardagslivet. Därför får hunden följa med sin förare in på posten, apoteket, försäkringskassan och andra offentliga platser.

Som tjänstehundsförare får du en tjänstekortslegitimation som försäkrar att du och din hund är ett tjänstehundsekipage.

När hundföraren besöker livsmedelsbutiker och restauranger får, enligt Livsmedelsverket, ledarhunden tas med in i lokalen om föreståndaren ger sitt medgivande. Det förekommer argument från en del föreståndare om att det kan ge allergiska reaktioner hos andra kunder. Risken att någon av de 265 personer som har ledarhund i Sverige skulle träffa på en person med allvarlig allergi mot hund är försvinnande liten. En ledarhund är dessutom tränad att ligga still och är inte ett djur som springer runt och sprider allergen på det sättet.

Forskning visar att mängden allergen skiljer sig mer mellan olika hundindivider än mellan raser, så det finns inga generella svar att ge.

Ett annat argument för att hantera situationen kan vara ”först på plats”. Om det framgår att det redan är en person med allergi mot hund på restaurangen vid detta tillfälle, kanske du ska avstå från att gå in. Likaledes gäller om du är på plats först, då får personen med allergin avstå från att gå in.

Synskadades Riksförbund arbetar för ett samhälle där både personer med allergi och personer med synskada kan leva ett rikt liv tillsammans med andra och varandra.

Ledarhunden får exempelvis åka i alla vagnar på en tunnelbana, vilket kan bli ett problem för den som har allergi mot hund. Forskning visar att mängden allergen skiljer sig mer mellan olika hundindivider än mellan raser, så det finns inga generella svar att ge.

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Synskadades Riksförbund har tecknat en överenskommelse med Astma- och allergiförbundet som handlar om situationer där personer med allergi mot hund och ledarhundsekipage möts internt i våra organisationer. Ingen av parterna kan hävda sin egen och suveräna rätt. Båda har lika rätt, och det gäller att hitta formen för att i praktiken klara ut hur rätten ska tillgodoses. Parterna måste visa respekt för varandras ståndpunkter, och vilja att lösa problemet. Om en ledarhundsförare och en person med allergi mot hund exempelvis deltar på samma kurs ska organisationerna arbeta för att de berörda parterna ska kunna lösa situationen.

Sven Edlund, ordförande

Synskadades Riksförbund Västernorrland

Läs också:

Så här vill vi synskadade att kollektivtrafiken ska fungera

För Plus-kunder: Synskadade har kämpat länge – äntligen nya hållplatsutrop i bussarna

Synskadad nära att bli överkörd på trottoar: "Vem var mest ett blindstyre – han eller jag?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel