Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zlatans beteende är inte ok

Det är allmänt känt att Zlatan gillar att provocera. Men han borde ha lite mer respekt för sina kollegor än så.

Annons

Jag tänkte slå in lite öppna dörrar om det är ok? Prata om något som i princip alla redan pratat om och haft en åsikt om. Det kanske känns som gårdagens nyheter. Men jag kan liksom inte riktigt låta bli.

Jag har aldrig varit något jättefan av Zlatan, men jag kan nog egentligen inte påstå att jag brytt mig så mycket om honom. Visst, jätteduktig fotbollsspelare, men jag är sällan särskilt imponerad av personer som visar så lite ödmjukhet som han har gjort genom åren.

Därför är jag nog inte så där förvånad över hans senaste utspel som jag borde vara. Att hans kvinnosyn är fullkomligt förskräcklig är inte någon jätteskräll för mig. Inte så att han har uttalat sig negativt om kvinnor tidigare, men han har visat ganska många prov på dåligt omdöme förut.

Det senaste är förstås ett av de värsta, och i början av hans karriär kunde man skylla på hans unga ålder. Han hade inte erfarenhet nog att veta vad man säger och inte säger. Men det borde han rimligtvis ha nu. I överflöd. Ändå kan han inte låta bli att trycka ner andra.

För även om man inte tycker att det är så farligt att han inte tycker särskilt mycket om damfotboll, så är uttalandet korkat och elakt ändå. Nu tycker jag förstås att det är ganska illa av en så pass viktig spelare att prata om damfotboll på det där sättet.

Att det skulle vara ett skämt att som herrfotbollsspelare bli jämförd med damfotbollsspelare. Och att motsvarigheten till Anders Svenssons gåvobil skulle vara en cykel med Zlatans autograf på.

Det är allmänt känt att Zlatan gillar att provocera. Det är inte ens säkert att han fattar vad han säger. Jag känner inte honom, så jag kan inte avgöra det. Men korkat är det oavsett. Han borde ha lite mer respekt för sina kollegor än så. Men Zlatan har bara respekt för Zlatan, så han vill väl inte bli jämförd med någon.

Visst är det kul med bra fotboll, det är jag den första att erkänna. Och jag vill verkligen att Sverige ska vara med i de stora mästerskapen och jag blir väldigt besviken när de inte är det, som nu i Rio.

Men jag tycker samtidigt att SvFF ska fundera lite på sina rutiner när de ger guldbollen till en person med den här typen av åsikter. Och när de låter en dömd kvinnomisshandlare spela i landslaget.

Det är lätt att frånsäga sig ansvaret och lägga över allt på de enskilda individerna, men så kan man inte göra i ett förbund. Egentligen tycker jag att man ska sätta hårt mot hårt och ta ifrån Zlatan hans guldboll. Inte för att han troligen skulle bry sig så mycket, men för att visa att man inte accepterar sånt här.

Det är tråkigt att den värdegrund som ofta arbetas väldigt hårt med i idrottsklubbarna på lägre nivå tappas bort när det handlar om elitnivå. Då helt plötsligt är det så viktigt att vinna att man struntar i värdegrunden och att de bör vara förebilder.

Men vad är viktigare? Att vinna någon turnering eller visa nästkommande generation att den där typen av beteende inte är ok?

Malin Walldén är skribent och vänsterdebattör

Mer läsning

Annons