Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visset i rosenträdgården 

/

Mer än hälften av LO-distrikten vill att Socialdemokraterna regerar ihop med Vänsterpartiet och flera distriktsordföranden säger att ett socialdemokratiskt regeringssamarbete med enbart Miljöpartiet skulle kännas märkligt (DN 6/10). 

Annons

Precis som inför valet 2010 pressar LO partiet från vänster. Så när Vänsterpartiet under V:s kommundagar i Malmö avslöjade att man inte nödvändigtvis kommer att kräva några ministerposter hördes förmodligen en lättnadens suck från Stefan Löfven. 

Löfven är högst medveten om att ett formaliserat samarbete med Vänstern skrämmer mittenväljarna.

Det är en insikt som delvis saknas inom LO. 

I stället för att ge Stefan Löfvens politiska vägval sitt tydliga stöd lyfter ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson ett varningens finger. Hela den politiska debatten om vilka som måste vinnas har handlat om en välmående medelklass, anmärker Thorwaldsson (DN 16/10).

Till skillnad från majoriteten av LO-distrikten säger Karl-Petter Thorwaldsson inte att Vänsterpartiet är välkomna i en socialdemokratisk regering. Däremot ligger Thorwaldssons kritik mot debattens perspektivskifte – från behovet av skattehöjningar, till möjligheterna för skattelättnader – nära Jonas Sjöstedts. 

LO kommer göra vad man kan för att Sverige ska få en socialistisk regering. Samtidigt finns det anledning att undra hur relationen mellan facket och partiet egentligen mår.

Att Karl-Petter Thorwaldsson låter som en vänsterpartist ger intryck av att samarbetet mellan LO och Löfven inte är någon dans på rosor.  

Lars Kriss

Mer läsning

Annons