Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vissa siffror talar faktiskt till Centerpartiets fördel

/

Rekordlåga siffror – 3,1 procent – i DN/Ipsos opinionsundersökning, svarta rubriker om prestigeprojektet Inlandsinnovation och den ekonomiskpolitiske talespersonen Per Åsling, och så en KU-anmälan av partiledaren Annie Lööf på det.

Annons

Och hur var det annars på kommundagarna i Malmö? Jo, tack, festen på fredagskvällen lär tydligen ha varit bra...

Centerpartiets partiledare Annie Lööf har upplevt roligare perioder som partiledare.

Fast de perioderna är ganska lätträknade.

Sedan Lööf tog över som Centerpartiets ordförande har det mest pekat nedåt; varje gång C får en liten skjuts i opinionen kommer ett par smällar i form av mätningar som visar att partiet ligger under fyra procent.

Med mindre än ett år kvar till valet börjar fler och fler, även inom centerrörelsen, ställa sig frågan: Ska verkligen Centerpartiet, det forna storpartiet som så sent som i början av 80-talet innehade statsministerposten, trilla ur riksdagen?

Ja, visst kan det inträffa, men den som enbart utgår från de siffror som redovisas i DN/Ipsos och liknande mätningar borde tänka på att det finns ett antal andra siffror som också kan vara intressanta att studera.

103. Det är inte helt enkelt att peka ut en exakt födelsedag för en organisation som gått igenom splittringar, sammanslagningar och namnbyten, men om lantbrukaruppropet i tidningen Landsbygden, ett upprop som inleddes med "Bröder, låtom oss enas", ska räknas som startskottet, ja, då firade Centerpartiet 103 år den 1 december 2013. I riksdagen har Centerpartiet – i många år under namnet Bondeförbundet – funnits sedan 1917.

Traditionens makt är starkare än man tror i Sverige och om nya partier i riksdagen är ovanligt, så är det ännu mer sällsynt att partier trillar ur. De senaste 30 åren har endast två partier fått respass, och ett av dessa var dagsländan Ny demokrati.

42. I kommunstyrelserna i landet dominerar så klart Socialdemokraterna och Moderaterna, men Centerpartiets inflytande ska inte underskattas. I 42 kommunstyrelser svingar centerpartister ordförandeklubban, något som kan jämföras med Folkpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet som tillsammans inte kommer upp i tvåsiffrigt. Miljöpartiet och Sverigedemokraterna innehar inga kommunstyrelseordförandeposter.

Centerpartiet kan fortfarande visa lokal styrka. Även i regioner där C tappat kraftigt uppvisar man starkare resultat i de lokala än i de nationella valen, och man är fortfarande det borgerliga huvudalternativet för många väljare i traditionella S-bygder. Tunga kommunföreträdare kan med andra ord ge lite draghjälp åt ett parti som går kräftgång nationellt.

1 519 890 000. Det var tillgångarna i kronor i Centerpartiets bolag Randello Invest AB då 2012 summerades. Centerpartiet är – efter försäljningen av sina tidningar – Sveriges överlägset rikaste parti. Stora valbudgetar resulterar inte automatiskt i goda valresultat, men Centerpartiet har verkligen förutsättningar att mobilisera under 2014.

Siffror som dessa bör också tas i beaktande då diskussionen skiftar till att handla om vad som sker om Centerpartiet åker ur riksdagen.

"Blir det Annie Lööf som släcker ljuset?" var rubriken på en ledare i socialdemokratiska Aftonbladet i helgen.

Svaret är nej.

Den siste centerombudsmannen släcker lyset först någon gång runt 2072, förutsatt att Randello Invest sköter placeringarna och det fortsätter att födas barn i lantbrukarfamiljer.

Anders Rönmark

Mer läsning

Annons