Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vissa politiker har för många tomtar på loftet

/

Har man inget bättre för sig kan man alltid låtsas som att det finns grupper i samhället som aktivt bekämpar svenska traditioner.

Annons

"Jaha, du vill fira JUL säger du? Sätta upp en stjärna i fönstret? Griljera en skinka? Låta en tomte dela ut julklappar? GLÖM DET! I det mångkulturella Sverige måste vi anpassa oss till det faktum att inte alla tror stjärnan symboliserar det kristna budskapet om Jesus födelse. I det mångkulturella Sverige finns det folk som tror jultomten är hittepå! I det mångkulturella Sverige måste vi anpassa oss till att inte alla äter griskött. Du får helt enkelt nöja dig med ett värmeljus och sojabiffar. Och sen, när invandrarna blir ännu fler kommer du att tvingas be vänd mot Mecka."

Nej. Det finns inget sådant hot.

Svensk kultur och svenska traditioner frodas – och kanske allra mest vid jul.

Att flera medier försökte blåsa upp till folkstorm mot EU precis efter förra julen genom att påstå att de förbjudit den svenska julmusten – som vi svenskar dricker 50 miljoner liter av per år! – handlade förstås om att de visste att vi skulle få spel.

Att det sen inte alls var sant, ja det var en annan femma. Men en toppnyhet blev det och under en timme i januari stod svenskarna samlade som en kvinna och rasade unisont mot EU:s klåfingrighet.

Så att mer än en tomte försöker vinna politiska poänger genom att låtsas att det finns ett hot mot hur vi brukar fira jul borde få folk att dra öronen åt sig.

I fjol var det Jimmie Åkesson som stod i tv och framförde en julhälsning om att "vår kultur och vår nation är utsatt för ett hårt tryck från diverse ideologiska grupperingar som ser vår svenska gemenskap som ett hot, som vill att vi ska förkasta traditioner".

Det enda som skulle sätta stopp för denna mörka utveckling var att "vi helt vanliga svenskar inte ska skämmas för att vi sätter upp en adventsstjärna".

Det är det ingen som gör. Inte i år heller.

Nu är det Folkpartiledaren Jan Björklund som drar på sig tomteskägget i ett förutsägbart avledande julutspel om att "vi ska vårda vårt kulturarv" genom att tillåta skolavslutning i kyrkan.

"Vill man göra det så ska det vara klart tillåtet, rektorer ska inte behöva känna att de begår en brottslig handling", sa Björklund till Svenska Dagbladet.

Rektorer behöver inte känna att de begår en brottslig handling genom att förlägga en skolavslutning till kyrkan FÖR DET ÄR INGET BROTT! Det har aldrig varit förbjudet.

Man kan dock ifrågasätta den borgerliga fokusen på en pytteliten detaljfråga. Skolavslutningar har bara ungarna två av per år, mattelektioner har de mer än två i veckan.

Men förstås; det är bara ett par veckor sedan den internationella Pisa-undersökningen visade att resultaten för svenska elever fullständigt rasat de senaste åren. Regeringen försöker bara avleda uppmärksamheten bort från sin misslyckade skolpolitik och mot nånting som slår an hos svenskarna: traditioner. Illusionen av hotade traditioner.

Mer läsning

Annons