Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visa ingen tacksamhet mot Skatteverket – det är dina pengar

/
  • Karaktären Ove Sundberg i tv-serien

Annons

I veckan har en skön slant trillat in på många svenskars bankkonton. En del hade inte ens koll på att pengarna skulle komma just då. Lagom till semestern fylldes kassan bara på med sköna tusenlappar.

Det är skattebäringen som har anlänt och då blir folk glada. Det bokas resor, det köps utemöbler och vin. Det "unnas" i stort som smått.

När en Ove Sundberg-liknande bekant lånar din skruvdragare ett helt år, skulle ingen få för sig att utbrista "men tack så hjärtligt, åh en sådan lycka!" när han sent omsider lämnar tillbaka den. Men när det gäller skatteåterbäringen är det inte ovanligt att privatpersoner spontant uttrycker just tacksamhet när pengarna kommer, som om staten just hade delat ut en present. Detta trots att det är individens egna pengar, inte statens, som betalas tillbaka.

Vart fjärde år kommer skattebetalningen ungefär samtidigt som de politiska partierna ställer om till valrörelseläge. Medborgarna kan då påminna sig allt gott som politikerna har gjort (med skattebetalarnas egna pengar) samtidigt som de kan njuta av "presenten" från Skatteverket så länge den varar.

Det är fullt möjligt att detta, åtminstone i någon mån, har präglat svenskens syn på skatt och på privat egendom.

Hur skulle effekten bli om vi i stället deklarerade mitt under brinnande valrörelse och om alla skatter som betalas in gjordes fullt synliga för medborgaren? Med tanke på hur mycket skatt som ska in vore det inte mer än rätt att det tydligt fick framgå vad löntagaren och dennes arbetsgivare har betalat in totalt. Så är inte fallet i dag och övergången till e-deklaration gör det lätt att bara signera utan att ens försöka skaffa sig en bild av det dolda.

Skulle inställningen till misstänkt och uppenbart skatteslöseri påverkas av ett system där individen först fick alla pengar utbetalda för att sedan betala hela den totala skattesumman i klump vid ett eller ett fåtal tillfällen per år?

Skulle vi fortfarande se mellan fingrarna med den lättsinnighet bland kommunpolitiker som dokumentärfilmaren Martin Borgs har dokumenterat och bevakat? Förmodligen inte.

Det är nämligen inte någon annan som betalar. Det är du.

Mer läsning

Annons