Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinstmotstånd ingen nackdel i val

Socialdemokraterna är påtagligt oroliga över att de väljargrupper man hoppas kunna vinna över från regeringspartierna inte ska se välvilligt på ett motstånd mot vinster i välfärden, denna långa följetång utan synbart slut.

Annons

Då får man ju hoppas att partiledningen i går tog del av två opinionsmätningar som var för sig visar att väljarna vill ha en annan välfärdspolitik efter nästa val – och att de uppenbarligen tycker att vinsterna är en del av problemet.

En Novusundersökning som genomförts för SVT:s räkning visar att 60 procent av väljarna tycker att både sjukvården och det sociala skyddsnätet har blivit sämre eller mycket sämre sedan valet 2010.

Nästan lika många, 57 procent, säger det samma om skolan. Inte ens bland moderata sympatisörer tycker en majoritet att det blivit bättre.

När sedan Sifo för Göteborgs-Postens räkning har frågat folk om de tycker att vinst borde vara förbjuden inom skattefinansierad vård, skola och omsorg, svarar 58 procent ja.

Bland de borgerliga sympatisörerna tycker hälften att det är ett bra förslag – och bara 31 procent att det är dåligt.

Men risken kvarstår att Socialdemokraterna fortsätter att fega ur. För det är storstadsväljarna som är den viktigaste väljargruppen att locka över nästa år – och de har i särklass mest erfarenhet av privata alternativ av alla svenskar.

Det hade dock varit ett större problem för sossarna att hantera om "mest erfarenhet" faktiskt var det samma som "goda erfarenheter". Men så är det uppenbarligen inte.

Mer läsning

Annons