Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill vi verkligen att skolor ska kunna säljas på börsen?

/
  • Statsminister Stefan Löfven var tydlig med vad han tycker om börsintroducering av skolor i söndags.

Annons

Det var befriande att höra Stefan Löfven ryta till om vinster i välfärden i söndagens partiledardebatt i SVT. Löfven kallade helt enkelt en spade för en spade. Han har ju rätt i att 60 000 elever är "till salu" när friskolekoncernen Academedia börsnoteras. Till salu i bemärkelsen att aktierna i deras skolor bjuds ut till försäljning om några veckor.

Det har varit tyst om vinster i välfärden ett tag. Det är dags att lyfta frågan upp på bordet igen. I november ska utredaren Ilmar Reepalu presentera sina förslag om begränsade möjligheter till vinstuttag i välfärdsbolag.

Branschen försöker få det att låta som om vinstdrivande skolor är den naturligaste sak i världen. Men i själva verket saknar det svenska skolsystemet motstycke. Inget annat land har låtit marknadstänkandet sätta en sådan prägel på skolan med fritt skolval, fri etableringsrätt och obegränsat vinstuttag. Tidigare hade Chile ett liknande system, infört av gamle diktatorn Pinochet, men där har en ökande segregation gjort att man nyligen förbjudit vinster i friskolor.

Folk i andra länder skakar på huvudet åt oss när de hör att vem som helst kan starta en skola och köra den i konkurs. Branschen och deras påhejare försöker bara utföra ett illusionstrick när de anklagar vinstmotståndarna för att vara fanatiska kommunister. Det är deras egen åsikt som är extrem.

Argumenten är tunna och ofta framförda i högt tonläge. Ett exempel var när Ebba Busch Thor (KD) i söndags drog en parallell mellan Stefan Löfvens uttalande om Academedia och barn som utsätts för trafficking.

En majoritet av svenskarna är positiva till ett vinstförbud. I riksdagen är läget mer tveksamt. Kritiken har varit hård även inom borgerligheten. För ett par år sedan gick dåvarande finansministern Anders Borg (M) ut med att riskkapitalbolag inte hör hemma i välfärden. Men nu har alliansen slutit leden.

Sverigedemokraterna gick till val på att kraftigt begränsa vinster inom välfärden, men efter intensiv uppvaktning från välfärdsbranschen svängde partiet och anslöt sig till alliansens linje.

Den 15 juni börsintroduceras 500 skolor i Academedia. Om någon till äventyrs trodde att bolaget drivs av några entusiastiska pedagoger som startat eget, kommer här en liten resumé: För sex år sedan köpte Wallenbergarnas riskkapitalbolag EQT friskolekoncernen Academedia för 2,5 miljarder kronor. Enligt gängse idé i branschen var planen att äga företaget några år och sedan göra en "exit", det vill säga sälja med rejäl vinst.

Vinsten skapas med hjälp av lägre lärartäthet (i Academedias fall cirka fyra elever fler per lärare) och färre behöriga lärare med sämre lön än genomsnittet.

Det har gått enligt planerna. I Lärarnas Tidnings granskning för ett par år sedan hade bolagets överskott räckt till 400 lärartjänster. Vinsten steg med 15 procent till drygt en halv miljard för räkenskapsåret 2015. I gengäld steg personalomsättningen i koncernen till en nivå som är tre gånger så hög som i kommunala skolor.

Fonden som äger Academedia har för övrigt sitt säte i skatteparadiset Guernsey. Var annars? Vill vi verkligen ha ett skolsystem som tillåter sådant?

Mer läsning

Annons