Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill borgarna inte mer?

Annons
Torsdag 16 maj

Vill borgarna inte mer?

Framgångarna för regeringspartiet fortsätter. Enligt opinionsinstitutet Ruabs mätning publicerad i helgen skulle (s) om det vore val idag vinna egen riksdagsmajoritet. Ändå fortsätter borgarna med det ensidiga pratet om skatter.

I går kväll försökte de sig på det där att demonstrera, uppenbarligen omedvetna om att demonstrationstågen under röda flaggor mycket sällan har anordnats av uteslutande själviska syften. Hade de lyckats samla några tusen hyresgäster i allmännyttan att demonstrera å fastighetsägarnas vägnar, hade demonstrationens tema: "den fantastiska orättvisan som är fastighetsskatten", sannolikt uppfattats som mer trovärdigt.

Men borgarna nöjer sig med att vara den övre medelklassens företrädare, en grupp som av den framgångsrika socialdemokratiska politiken under gångna mandatperioder gjorts tillgänglig för fler. Men inte någon majoritet. Borgarna är uppenbarligen därmed också tillfreds med att inte ens sikta på regeringsskifte.

Borgarna nöjer sig också med att presentera politik för storstäderna de känner att de har möjlighet att ta, eller behålla, makten i. För förutom fastighetsskatten handlar det bara om politiska alternativ för tillväxtregioner enligt devisen "åt den som har ska vara givet".

Inte ens Demoskops opinionsmätning, beställd av Ägarfrämjandet och presenterad i går, övertygar trots att den hävdar att åtta av tio svenskar vill sänka eller ta bort fastighetsskatten. Resultatet känns mest som en bekräftelse på att borgarna lagt ner ofantligt mycket energi på att höja frågan i alla tänkbara sammanhang.

Moderaternas reklamtavlor om att socialdemokraterna vill driva folk från hem och hus skrämmer inte helt oväntat många. Att socialdemokraterna faktiskt har sänkt fastighetsskatten och infört begränsningsregler tänker förstås inte moderaterna kosta pengar på att berätta.

För de norra skogslänen som förutom Västernorrland även omfattar Norrbotten, Västerbotten och Jämtland visar statistiken att en genomsnittlig fastighet som taxerades till en miljon kronor -97, även efter en uppräkning av taxeringsvärdet med 21 procent fram till 2002, har fått en skattesänkning motsvarande 250 kronor i månaden och länens siffror skiljer sig inte mycket från resten av landet.

Så fastighetsskatten har sänkts i en överväldigande majoritet av landets kommuner och för resten träder begränsningsreglerna in. Frågan vinner knappast borgarna makten ute i kommunerna. Det verkar förstås dessvärre inte heller vara deras ambition.

Vore jag borgerlig väljare skulle jag kräva lite engagemang i frågorna som spelar mer roll än fastighetsbeskattningen.Susanne Sjöstedt

Mer läsning

Annons