Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi tror inte på kolkraft"

/
  • Miljöpartiet vill inte ersätta kärnkraft med kolkraft. Det skriver i dag språkröret Åsa Romson (MP) i en replik på en ledare av David Nyström.

David Nyström vill i en ledare 21 november utpeka mig och Miljöpartiet som påhejare av kolkraft i Sverige och utomlands. Inget kan vara mer fel.

Annons

Vi ser med största oro på att utsläppen av koldioxid i världen ökar, och att kolkraften i flera länder byggs ut. Men vi delar inte Nyströms idé om att ersätta all kolkraft med kärnkraft, då det varken är tekniskt, ekonomiskt eller miljömässigt realistisk.

Huvudorsaken till att kolkraften expanderar i EU är att priset på att släppa ut koldioxid har sjunkit kraftigt de senaste åren. Priset är nu så lågt att det återigen är lönsamt för företagen att satsa på kolkraft, vilket det inte varit tidigare. Miljöpartiet har konsekvent drivit på för att höja priset, men stött på motstånd i EU-parlamentet bland annat från Moderaterna.

Att bygga ny kärnkraft är betydligt dyrare än att bygga ut förnybar energi. Finlands nya kärnkraftverk började byggas år 2005, kommer kosta minst 60 miljarder kronor, och har ännu inte producerat en enda kilowattimme el. Hade dessa 60 miljarder gått till att bygga ut vindkraft biokraft och solenergi hade man redan nu kunnat producera enorma mängder energi till ett lägre pris.

Det är den fråga vi måste ställa oss: Ska vi satsa på dyr och osäker kärnkraft som tar lång tid att bygga eller ska vi satsa på energieffektivisering och sol-, vind- och bioenergi som sjunker i pris för varje år och som går snabbt att bygga ut?

Åsa Romson (MP)

Språkrör

Mer läsning

Annons