Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste respektera de val migranterna gör

/
  • Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tycks inte ha förstått att arbetsmarknaden inte är ett nollsummespel.

Nu i december fyller de svenska reglerna för arbetskraftsinvandring fem år.
De går i korthet ut på att företag får anställa vem de vill, från vilket land som helst, på tvååriga visum – förutsatt att arbetsgivarna följer svenska kollektivavtal.
Medan Svenskt Näringsliv bjuder in till bubbelmingel, firar Socialdemokraterna och LO med att föreslå något som påminner om arbetsmarknadsprövning.

Annons

Om det blir verklighet blir ett anställningsavtal inte primärt en uppgörelse mellan en svensk arbetsgivare och en utländsk arbetstagare. Dessutom ska en tredje part – troligtvis facket – göra en bedömning om de anser att arbetstagaren behövs på svensk arbetsmarknad.

Det vore en riktig backlash för Sverige. För om det är någonting vi vet om framtiden, är det att invandrarna behövs på arbetsmarknaden allteftersom Sveriges befolkning blir äldre. Och om det är någonting vi kan lära av historien, är det att migration är den bästa vägen ur fattigdom och att länder som varit öppna mot omvärlden har stärkts.

Att låta någon annan än arbetsgivarna avgöra vem som är bäst lämpad för ett jobb, sänder ut signaler som bekräftar den seglivade myten att arbetsmarknaden är ett nollsummespel där en person automatiskt slår ut en annan, när människor i själva verket inte bara "tar" jobb, utan även skapar dem. Dessutom bygger det på föreställningen att en människa som är medborgare i ett visst land, har en automatisk förtur till landets arbetsmarknad och att landet i fråga har rätt till personens arbetsinsats. Det är inte, för att travestera migrationsminister Tobias Billström (M), att ha respekt för migrantens val att flytta och skapa en bättre framtid för sig själv och sin familj.

För ytterst är det vad migration handlar om. Människor har i alla tider flyttat för att få det bättre; från landsbygden till städerna, från Europa till Amerika, från u-länder till i-länder. Att försöka förhindra det är att skjuta både mottagarlandet och ursprungslandet i foten. Det visar Philippe Legrain i boken "Invandrare – vi behöver dem" som nyligen lanserades på svenska.

I dag utför invandrare arbetsuppgifter som den inhemska befolkningen ratar, de har unika språk- och kulturkunskaper och de täcker upp där mottagarlandet saknar kompetens. Många migranter skickar i sin tur hem pengar, vilket leder till att fler barn i hemlandet går i skolan och att släktingar kan utveckla sina affärsidéer. Det genererar i sin tur tillväxt för hela landet, precis som det faktum att många migranter flyttar hem efter några år och då tar med sig nya kunskaper.

Ytterst handlar dock arbetskraftsinvandring varken om att en global ekonomi kräver att människor flyttar eller om att Europas befolkning minskar utan invandring, utan just om respekten för individens val. Resten är ren bonus.

Läs dagens S-ledare här

Mer läsning

Annons