Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har råd med båda delar

En artikel på allehanda.se häromveckan har väckt stor uppmärksamhet bland läsarna.

Annons

En 99-årig kvinna i Ångermanland fick av den ansvariga kommunnämnden avslag på sin ansökan om att få flytta in på ett särskilt boende. Man bedömde att den hemtjänst kvinnan erbjuds räcker för att uppnå "skälig levnadsnivå".

Bland läsarna på allehanda.se är känslorna upprörda. Begripligt nog. Kanske extra mycket för att det uppges vara social samvaro kvinnan saknar mest. Hon fixar det mesta men hon känner sig ensam.

Så borde det inte vara. Och det håller läsarna med om. Men sen slår något i det resonemanget slint hos vissa.

Istället för att ifrågasätta beslutet väljer de att ifrågasätta flyktingmottagningen. Som om pengarna går på samma konto och stjäl en 99-årig kvinnas omsorg.

"Skicka hem varenda flykting omgående och ta hand om våra gamla och behövande …" skriver en läsare som hänvisar till den pågående flyktingmottagningen i Mellansel.

Det är inte flyktingarna som hindrar 99-åringar från en plats på särskilt boende.

Det är inte svensk flyktingpolitik, svensk migrationspolitik eller svensk anhöriginvandring som är hotet mot framtidens välfärd.

Ändå landar det alltid där – i ett bisarrt nollsummespel för samhällets mest utsatta grupper som verkar dela på samma lilla påse pengar.

2011 upprördes vi över 91-åriga dementa Ganna som skulle utvisas från sin familj i Sverige till Ukraina där hon helt saknade anhöriga.

Då ställde sig den svenska statsministern vid mikrofonerna och förklarade konsekvenserna av att inte utvisa 91-åringar till misär.

Gör vi inte det, sa Fredrik Reinfeldt, "får allt annat stå tillbaka". "Då blir det mindre till skolan och mindre till sjukvården."

Varför då? Varför måste prioriteringen av en utsatt grupp automatiskt leda till en nedprioritering av en annan utsatt grupp?

Om vi struntade i att sänka skatten med hundratals miljarder, kan vi kanske se till att både 99-åringar och människor på flykt från krig får den omsorg de förtjänar.

Mer läsning

Annons