Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi får betala för piller - eller för aborter

Visst är det frestande att jämföra sig med Västerbotten som i dag helt saknar preventivmedelsubventioner, men Västernorrland är inte direkt i någon position där man kan slå sig för bröstet.

Annons

I februari ifjol bestämde sig landstinget i Västernorrland för att dra ner på subventionerna av preventivmedel för unga vuxna.

"Vi subventionerar mycket ändå. Många landsting subventionerar bara upp till 20 år och vissa inte alls", sa då ordföranden i landstingets folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnd, Ingeborg Wiksten (FP) till TÅ.

Nja. Visst är det frestande att jämföra sig med Västerbotten som i dag helt saknar preventivmedelsubventioner, men Västernorrland är inte direkt i någon position där man kan slå sig för bröstet.

Man är fortfarande sämre än de flesta, vilket framgår av RFSU:s Sverigebarometer som presenterades på tisdagen.

Eftersom det är det i särklass bästa sättet att minska antalet oönskade graviditeter bland unga – och därför även aborter - menar SKL att preventivmedel är något landstingen bör prioritera och rekommenderar därför att preventivmedel ska kosta max 100 kronor per år någon under 26 år.

Det är landstinget Västernorrland inte i närheten av att kunna erbjuda de unga länsmedborgarna.

Norrbottens landsting gjorde en sådan preventivmedelssatsning på egen hand bara månader innan Västernorrland tvärtom drog ner – och på bara ett år har aborterna i det nordligaste landstinget sjunkit med sju procent!

Att, som vissa gjorde när landstinget försämrade subventioneringen, hänvisa till att det handlar om vuxna människor som borde kunna förväntas ta eget ekonomiskt ansvar för sin sexuella hälsa är så klart en inställning man kan ha.

Men fler skattebetalare betalar nog hellre för preventivmedel än för aborter.

Mer läsning

Annons