Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem visste vad och när?

/
  • Migrationsminister Tobias Billström är satt under hård press på grund av sina aktieaffärer.

Låt oss börja med att slå fast det mest självklara av alla självklarheter: Att ansvara för migrationsfrågorna i en regering är ett riktigt otacksamt uppdrag.

Annons

Du blir aldrig älskad av någon. I bästa fall blir du respekterad av vissa. Troligtvis blir du fruktad av många, men med största sannolikhet blir du illa omtyckt, kanske till och med hatad. Av de flesta. Från höger till vänster.

Tobias Billström (M) har sedan maktskiftet 2006 varit migrationsminister. Att han orkat hänga kvar så länge – och fått hänga kvar så länge, med tanke på en hel del minst sagt märkliga uttalanden – är smått uppseendeväckande. En politiker måste vara obrottsligt lojal mot sin statsminister och partiledning och ha en luthersk arbetsmoral om hen ska kunna motivera sig för nästan två hela mandatperioder som migrationsminister.

Vad har då detta att göra med den uppmärksamhet som Tobias Billströms aktieinnehav i gruvbolaget Northland Resources fått? Uppmärksamhet som grundar sig i att Billström investerat tiotusentals kronor i ett bolag på glid som till slut räddades med hjälp av statliga LKAB.

En hel del.

Visst kan man spekulera i att om en mer känd minister gjort den här typen av aktieaffärer så hade det hela fått ännu mer uppmärksamhet.

Men om en omtyckt minister hade investerat de summor som Tobias Billström gjort i Northland så hade det statsrådet antagligen lättare fått det hela att blåsa över. Det finns en hel del frågetecken att räta ut, men än har inte Billström befunnits skyldig till något insiderbrott. Enligt finansmarknadsminister Peter Norman (M) ska migrationsministern inte ha blivit informerad om att LKAB var på väg in i Northland när han gjorde sina aktieköp.

Billström är dock ingen Anders Borg, som är rikshushållaren som svävar ovanför politiken.

Billström är heller ingen Carl Bildt, som är utrikesministern som svävar ovanför oss alla (oftast i regeringsplanet, på väg till den omvärld som Bildt så ofta påpekar ligger utanför Sveriges gränser…).

Tobias Billström är migrationsministern som många gärna vill "sätta dit".

Och nu finns chansen.

Att det inte är ett krav att statsråd överlämnar hanteringen av aktier och pensionspengar till diskretionär förvaltning är i sig ganska märkligt, men en minister som vill sköta sina investeringar själv bör noga fundera över i vilka bolag och branscher hen satsar pengar. Caesars hustru får som bekant inte ens misstänkas och ett statsråds namn får aldrig någonsin hamna i en mening som innehåller ordet "insideraffär".

Om Tobias Billström, en hårt kritiserad migrationsminister, skulle tvingas avgå på grund av att han köpt aktier i ett gruvbolag på ett regelvidrigt sätt vore det lite ironiskt.

Men också ett tecken på att vi närmar oss 2014 och att inga privatekonomiska skelett i garderoben är tillåtna när partierna går in i valrörelsen.

Mer läsning

Annons