Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem ska vårda ditt barn?

/

Annons

I februari i år slogs ett vab-rekord. Landets föräldrar fick under denna korta vintermånad ut ersättning för nästan 790 000 heldagar för vård av sjukt barn – mer än 100 000 fler än för februari året innan.

Bara för februari månad betyder det alltså att frånvaron från jobbet på grund av sjuka barn motsvarar 3450 helårsanställningar!

Vabbande kostade staten fem miljarder kronor 2013 - och för företagen innebär det förstås att verksamheten störs när medarbetare inte alltid är där.

Detta har gnagt i den politiska högern i rätt många år. Finns det verkligen inget sätt att effektivisera vården av sjuka barn? Använder en högutbildad förälder på bästa vis sin tid genom att vara hemma med en snuvig femåring? Vad vore alternativet?

Liberalerna har de senaste tio åren presenterat förslag om barnvårdare och möjligheten att köpa vab-tjänster av företag. Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne lyfter i en intervju i Arbetet (20/5) ett liknande förslag.

– Det skulle vara en bra väg in för invandrarkvinnor. Man behöver inte vara barnskötare för att klara att ta hand om barn som är lite sjuka, menar Lemne som betonar hur ”företagen skriker efter högutbildade. De skulle då kunna vara mer på jobbet i stället för att vara hemma och passa sjuka barn".

Ja alltså, ”passa” sina egna sjuka små barn istället för att skyffla över dem på en främmande människa som kommer in i deras hem.

Det är en så besynnerlig tanke detta att det för helt vanliga människor enligt vissa borde vara prioriterat att ta ansvar för sitt jobb framför att ta ansvar för sitt barn eftersom jobbet är mer kvalificerat. Viktigare.

Omsorg om ett sjukt barn blir i detta scenario ett dussinjobb man kan lämpa över på vem som helst.

Sverige borde ha råd med ett mänskligare arbetsliv.

Mer läsning

Annons