Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för svenskvännerna

Annons
Fredag 3 maj 2002Varning för svenskvännerna

Västernorrland går inte fritt, sverigedemokraterna är etablerade.

Sverigedemokraterna hade framgång bland gymnasieeleverna i Ungt val. Visserligen var valdeltagandet så lågt att ett parti eller en rörelse som mobiliserade fick stort genomslag, men det var ändå överraskande - och olyckligt. Elevernas intresse har nämligen gett sverigedemokraterna råg i ryggen inför de allmänna valen i höst.

Enligt tidningen Kommunaktuellt ämnar partiet garanterat ställa upp till val i 53 kommuner i landet. Bland dem finns Sollefteå, Timrå och Sundsvall. Partiet ställer också upp i landstingsvalet i Västernorrland. Valmyndigheten, som registrerar och publicerar alla valsedlar har ännu inga sverigedemokratiska namn registrerade till val i det här länet. Det förklaras med att partiets listor är försenade, eftersom det sker en noggrann kontroll av alla namn. Partiet vill inte riskera att få med någon som finns i brottsregister eller hos kronofogden.

I höstas utpekades nämligen sverigedemokraterna som landets mest brottsbelastade parti, en redovisning som var ett svar på partiets anklagelser om kriminaliteten hos flyktingar och invandrare.

Det som gör sverigedemokraterna till ett obehagligt inslag i en demokrati är just deras uttalade främlingsfientlighet liksom hetsen mot homosexuella, som partiet kallar "perverterade".

Partiets företrädare uttrycker sig i förledande ordalag som underblåser nationalismen i Sverige. Det kallar sig självt för ett svenskvänligt parti till skillnad mot de sju riksdagspartierna som sägs "hylla en generös flyktingpolitik och ett så kallat mångkulturellt samhälle".

På hemsidan för Blå-gula frågor, tidningen som också är sverigedemokraternas partiorgan, konstaterar föreningen själv att "Propaganda verkar ju bäst när den kan ske oupptäckt. Genom att tillräckligt många gånger upprepa ett och samma tema, i varierande tappningar, kan en "normalitet" skapas. Genom att väva in ett budskap i en längre artikel, som en slags bisats, kan det lättare sväljas."

Uppenbarligen har sverigedemokraterna lyckats värva några proselyter med sin propaganda.

Detta, anser partiet, berättigar dem till samma utrymme i valdebatten som riksdagspartierna har. Sina åsikter har sverigedemokraterna naturligtvis rätt att hävda, men är något annat parti berett att ställa upp och på så sätt legitimera dem?

Arbetsmiljölagen gäller

De ledande socialdemokrater i Härnösand som gottade sig åt Thomas Östros tal på 1 maj om gångna svåra år och ljus framtid blundade för delar av verkligheten. Det finns brister i kommunens verksamhet, till exempel inom barnomsorgen och äldreomsorgen.

I går avslog dessutom näringsdepartementet kommunens överklagande i ärendet om bemanningen på Ugglans gruppbostäder. Regeringen konstaterar att kommunen är skyldig att göra en konsekvensbeskrivning av personalens arbetsmiljö om två av tjänsterna tas bort. Arbetsmiljölagen gäller även i Härnösand.

Tjänsterna försvann när vård- och omsorgsnämnden måste spara pengar, så att kommunen får ner sina utgifter till en nivå som motsvarar inkomsterna. Arbetsmiljöinspektionen krävde att vård- och omsorgsnämnden också måste redovisa konsekvenserna av personalminskningen innan tjänsterna drogs in. Det ville alltså inte kommunen göra. Den gick i stället till regeringen för att komma undan kravet.

Nu återstår frågan hur vård- och omsorgsnämndens ordförande Ann-Christine Myrgren, s, ska förklara sin inställning för en hårt ansträngd personal.

Mer läsning

Annons