Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för främlingshatet

Annons
Lördag 16 februari 2002Varning för främlingshatet

Främlingsfientligheten har plötsligt en representant i Sveriges riksdag. Det är oerhört.

En uppenbarligen lätt förvirrad moderat har bestämt sig för att gå över till sverigedemokraterna. Något fel måste det vara när en etablerad politiker och riksdagsledamot väljer att stå som förstanamn hos ett parti, som i sitt partiprogram tror att "det svenska folket har vuxit fram ur de flockar av urfolk vilka efter den stora inlandsisens avsmältning så småningom tog den skandinaviska halvön i besittning".

Den tidigare moderata riksdagsledamoten Sten Anderssons övergång till detta parti är dock betydligt allvarligare än så. Om han inte lämnar riksdagen, vilket han uppmanas att göra, har sverigedemokraterna hux flux fått en plats i nationens parlament. Det är ett uttalat främlingsfientligt parti som kallar sig nationalistiskt och som har en extremt negativ inställning till invandrare och flyktingar.

Enbart det faktum att partiet faktiskt existerar och att det drar till sig svenska väljare är upprörande. I förra valet fick partiet åtta mandat i sex kommuner och i kyrkovalet senast lyckades det ta fem platser i kyrkomötet. Det är en skrämmande utveckling. Om Sten Andersson nu också för in partiet i riksdagen blir situationen riktigt otäck.

Moderaternas gruppledare i riksdagen Per Unckel säger att Sten Andersson har passerat alla anständiga gränser och att han bör avgå. Sedan i höstas har Andersson varit politisk vilde men ändå hållit sig till de moderata förslagen. Nu har han inget i riksdagen att skaffa. Det är märkligt att han över huvud taget valts in, men det har ju väljarna bestämt trots hans återkommande främlingsfientliga handlingar.

Det finns skäl att vara uppmärksam på den gryende rasismen även i Härnösand. Två unga människor skrämdes nästan från vettet på lördagskvällen när någon liten drägg försökte ge sig på dem genom att attackera dörren till lägenheten. Hot och rasistiska skrän var andra inslag i angreppet. Varifrån hämtar personer med en sådan snedvriden människouppfattning sin inspiration om inte just hos organisationer som sverigedemokraterna?

De som gav sig på ungdomarna är förmodligen inte helt isolerade i Härnösand. Det är dags för de goda krafterna att träda fram och gå till motangrepp innan främlingsfientligheten får rejält fäste i staden.Bästa arbetsplatsen för kvinnor

Det har pågått en het debatt någon tid om att kvinnor som har eller planerar att ha barn diskrimineras i arbetslivet. De får helt enkelt inte jobb de söker eller omplaceras i företag där de är anställda. Det är naturligtvis helt åt pipan, men dessvärre dagens verklighet.

Det finns dock företag som tänker annorlunda och dit hör Valtech AB som har cirka hundra anställda i Uppsala och Stockholm. Valtech har utsetts till Sveriges bästa arbetsplats för kvinnor. Ett skäl är att arbetsgivaren "inte bara säger att det ok med barn och familjeliv utan också lever efter detta".

Valtech har också en balans mellan kvinnor och män i ledningsgruppen och anser att hela medarbetarens livssituation är viktig för att nå ett bra resultat. I det företaget krockar alltså inte barn med karriären. Därmed torde Valtech ha lätt att rekrytera även när arbetskraftsbristen sätter in.

Förhoppningen är förstås att fler ska följa företagets exempel. Glädjande nog fanns vårdområdet med bland hedersprisen. Huddinge universitetssjukhus fick ett av diplomen.Åker ut?

Pierre Schori, före detta socialdemokratisk flyktingminister, hotas av utvisning ur Zimbabwe där han är valövervakare. Indragningen av Schoris visum är ett bakslag för demokratisk utveckling i Zimbabwe.

Man kan dock tycka att det är på tiden att Schori själv får känna på hur det är att bli utvisad. Det är tur att hans hemland inte härjas av krig.

Jakob Johansson

Mer läsning

Annons