Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning: Bör ej läsas av tävlingsgalna politiker

/

Vad ger man ett kommunalråd i julklapp?

Annons

Vad ger man ett kommunalråd som har alla de där härliga "utmaningarna" som politiker säger driver dem?

Vad ger man ett kommunalråd som ansvarar för en skola som inte är i världsklass, som bråkar med en socialnämnd som behöver mer pengar och som gråter sig till sömns efter att ha läst de senaste in- och utflyttningssiffrorna?

En ny evenemangsarena? En deltävling i Melodifestivalen? Ett äventyrsbad?

Dokumentärfilmaren och debattören Martin Borgs, som för intresseorganisationen Skattebetalarnas Förening tagit på sig rollen som Slöso (Slöseriombudsmannen), har ägnat de senaste åren av sitt liv åt att hitta och lyfta fram exempel på slöseri med skattemedel.

Borgs har vid flera tillfällen, bland annat i filmen "1200 miljarder", använt sig själv som exempel på någon som dragit nytta av den skattefinansierade välfärden; Borgs har haft cancer och missar inte ett tillfälle att hylla den svenska sjukvården för att han fortfarande lever. Just detta fungerar också som en påminnelse om att skattemedel som används rätt kan göra så mycket gott, men att skattemedel som förslösas är, precis som Gustaf Möller en gång konstaterade, en stöld från folket.

Lagom till jul kommer nu Martin Borgs med en bok som vid första anblick känns som en utmärkt julklapp till alla politiker i landet: "365 sätt att slösa med dina skattepengar". Det är en uppräkning av olika skattefinansierade projekt som gått snett på det allra tidigaste stadium man kan tänka sig – idéstadiet – men som ändå sjösatts. Det är berättelser om miljoner till hockeylag, hoppbackar och storslagna filmsatsningar. Det handlar om arenabyggen, ineffektiva myndigheter och bortsnillade organisationsbidrag.

Det är humoristiskt skrivet, men skrattet fastnar i halsen. De där pengarna som slängdes bort hade ju kunnat användas till välfärd. Till vård, skola och omsorg.

Den som någon gång hävdar att det inte finns pengar i offentlig sektor bör genast ordineras en läsning av "365 sätt…". Det finns nämligen pengar och det fortsätter – trots den märkliga skattedebatt vi har i dag – att rulla in massor av pengar; Borgs uppföljare till "1200 miljarder", en titel som anspelar på den totala skatteintaget i landet 2006, kommer att heta "1600 miljarder".

Men skattepengarna används alltför sällan, av alltför få, på ett effektivt sätt.

Visst finns det gott om exempel på politiker som fått för sig att dyra mingel i Almedalen, skidtunnlar eller vikingabyar är kommunal kärnverksamhet, men ofta handlar slöseriet om något så enkelt – men samtidigt så diffust – som kommunal tävlingsiver.

"Politik är att vilja", sade Olof Palme, och alla politiker vill. Man vill vara störst, bäst och vackrast. Man vill "sätta kommunen på kartan", visa upp sig för omvärlden och ha en vision om att någon gång, någon dag, nå den där magiska befolkningssiffran man så länge drömt om. Den förhärskande idén om att alla kommuner ständigt måste "investera för framtiden", och att den politiker som lever i nuet inte överlever, har skapat ett samhälle där äventyrsbad och hockeyhallar går före satsningar på skola och omsorg. Vem vill ha en fungerande skola i dag om man i stället kan vara Sveriges turistcentrum nummer ett om 15 år?

"365 sätt…" är vid närmare eftertanke ingen bra julklapp till landets politiker. Den kan vara farlig om den hamnar i fel händer.

Risken är nämligen stor att ett kommunalråd som fått Borgs hårda klapp inleder det första fullmäktigesammanträdet 2014 med att konstatera att hen "läst om en spännande grej" som de gjort nere i Trollhättan…

Anders Rönmark

Mer läsning

Annons