Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför välja barn?

Den nyutkomna antologin "Ingens mamma" om barnfrihet har väckt debatt.
Normen att skaffa barn är så stark att de kvinnor som frivilligt väljer bort barn betraktas med misstänksamhet.
De anklagas för att vara omogna, men det är snarare ett tecken på att diskussionen inte mognat än.

Annons

I dag är det inte längre en stor barnaskara som är den främsta försäkringen mot fattigdom och elände på ålderns höst, det har vi pensionssystemet och äldrevården till. Dessutom har de moderna preventivmedlen gett oss möjlighet att leva ut vår sexualdrift utan att tvingas ta ansvar för oönskade graviditeter. Därmed har vi möjlighet att aktivt välja eller välja bort barn. Därför är det märkligt att det fortfarande upplevs som provocerande att säga nej till egna barn.

Idén att meningen med livet är att reproducera sig, att skapa nytt liv, är stark i vår kultur. Själv tycker jag att det känns ganska futtigt. Då skiljer inte mycket människan från amöban som evigt delar sig i petriskålen. Vi borde nog kunna förvänta oss mer av människorna än att de för sina gener vidare. De har till skillnad från annat levande begåvats med förnuft och förmågan att skilja mellan rätt och fel. Däri ligger det som gör oss till människor – och som därmed också borde det vara det som gör vår existens meningsfull.

Att barn är meningen med livet leder nämligen till felaktiga slutsatser. Det innebär att den som inte kan eller inte vill få barn, hennes liv är meningslöst oavsett vad hon lämnar efter sig i form av idéer, uppfinningar, konst och minnen. Men alla människor har ett värde i sig själva, oavsett om de vill ta fullt ansvar för en annan liten person eller inte.

Föreställningen att barnen är livets mening är också grundbulten i det curlande föräldraidealet, och leder till orimliga förväntningar om att föräldrarna ska skapa den perfekta, problemfria barndomen. Utifrån detta synsätt finns det ingen hejd på vilka välmenande pekpinnar som kan rättfärdigas för att uppfostra föräldrarna att uppfostra sina barn rätt. I förra veckan röstades exempelvis ett förbud mot reklam för mjölkersättning igenom – trots att det enligt professionen inte finns några vetenskapliga skäl för ett förbud i ett utvecklat land som Sverige.

Enligt Dagens Nyheter visar flera studier att gifta kvinnor som har valt bort barn är lyckligare än mödrar. Par utan barn har mer intressanta vuxenkonversationer, och utvecklar gemensamma intressen som fördjupar relationen. Par med barn delar naturligtvis alla glädjeämnen förknippade med barnen, men också oro. De uppvisar större lycka under graviditeten, men inte självklart när barnet väl har fötts. De upplever mer stress och bråkar oftare om hur ansvar och hushållsarbete ska fördelas.

För unga kvinnor, som står i valet mellan en utvecklande karriär, en intellektuellt stimulerande relation, möjlighet att resa och leva gott å ena sidan eller familjeliv å den andra behöver det inte vara egoistiskt och omoget att välja bort barn. Det kan vara det mest rationella valet att göra.

Vad tycker du? Skriv en kommentar!

Mer läsning

Annons