Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värd mer än pengar

Annons
Värd mer än pengar

En budgetproposition kan vara precis så tråkig som ordet indikerar och siffrorna vara hur kalla och välstaplade som helst. Men det vore ett misstag att tro att den bara berättar hur mycket mer vi får i plånboken nästa år, eller för den delen att den är lagd uteslutande för att göra socialdemokraterna till vinnare om ett år.

När borgerligheten under sommaren strött ekonomiska löften omkring sig och sedan anklagat regeringen för att göra det samma är stenen i glashuset rätt uppenbar. Men visst finns en poäng i att påpeka misstaget i att räkna budgeten och de lagda förslagen i "bara" pengar.

Visst kan vi jämföra Sveriges ekonomiska läge i år med det vi hade för sju år sedan. Då lånade vi hundratals miljarder kronor per år, börsen hoppade än hit än dit och förtroendet för kronan var långt ifrån på topp. Nu är landet i stället i ett ekonomiskt läge där amorteringarna på statsskulden under mandatperioden hamnar på 349 miljarder kronor! Ändå finns utrymme att fördela ytterligare pengar och samtidigt ha en buffert kvar om konjunkturläget skulle försämras mer efter händelserna i USA.

Men en socialdemokratiskt budgetproposition handlar inte - eller borde i alla fall inte handla - om siffror som flyttas mellan kolumner.

Fördelningspolitiken ska handla om värden, icke-monetära värden, som ska bygga ett bättre samhälle. Varför är maxtaxan viktig? Varför väljer regeringen att införa avgiftsfri förskola?

För pengarnas skull? Var ligger det långsiktiga samhällsbyggandet i mer pengar i plånboken? Bo Lundgren skulle säkert säga att det betyder frihet att själv välja, självsäker på att hemmet är en borg som ingen politiker får träda in i. Att det finns värden i en förskola som inte nödvändigtvis går att omvandla till kontanter förstår inte moderater. Det borde finansministern säga i dag!

Lundgren kallade införandet av avdraget för fackföreningsavgiften i deklarationen en muta, som om regeringens beslut uteslutande har med pengarna att göra. Fackföreningarna betyder mer än pengar för arbetstagarna, och att regeringen håller med betyder åtskilligt mer än avdragsgilla procentsatser. Det borde Bosse Ringholm framhålla i dag!

Men i sin oro över att det svenska folket kanske bara väljer parti efter plånboken fastnar Bosse Ringholm i jargongen och kortsiktigheten.

Snälla regeringen, våga lita på att väljarna inte bara är ute efter pengarna! Våga lita på att socialdemokratin har ett värde som inte är direkt kopplat till vallöften om mer pengar i plånboken! För om man gång efter annan hävdar att det samhälle man från socialdemokratiskt håll vill bygga endast sträcker sig en mandatperiod fram i tiden så kommer väljarna för eller senare att tro på det.

Då kommer budgetpropositionens värde bara ligga i pappret det är tryckt på och inte i det samhälle den ska hjälpa till att bygga upp. Se bortom de kortsiktiga ekonomiska löftena och fäst blicken på målet; det är nämligen inte samma sak i ett socialdemokratiskt Sverige.

Det är också något finansminister Ringholm gärna får upprepa i dag.

Susanne Sjöstedt

Mer läsning

Annons