Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våra barn och barnbarn får ärva en sjuk planet

/
  • De havererade reaktorerna i Fukushima läcker fortfarande stora mängder radioaktivitet. Nu planeras en djupfryst mur runt kärnkraftverket för att hindra radioaktivt vatten från att rinna ut i Stilla havet.

I tisdags var det Earth Overshoot Day, den dag då vi under 2013 börjar leva över jordens tillgångar. Det betyder att vi egentligen behöver 1,5 jordklot för att leva som vi gör nu.

Annons

Den ekologiska skulden ökar för varje år som går. Trots larmrapporter från FN:s klimatpanel och miljöorganisationer fortsätter vi att plundra jordens tillgångar.

Om vi fortsätter på den inslagna blir det en sjuk planet vi lämnar över till våra barn och barnbarn. Tyvärr är miljöfrågorna satta på undantag, både globalt och nationellt. Väckarklockor ringer, men världens ledare och många medborgare i den rika världen vaknar ändå inte, trots den annalkande katastrofen.

I går kom oroväckande rapporter från en pågående katastrof vid det havererade kärnkraftverket i Fukushima. Japans strålskyddsinspektion höjde varningsgraden från en etta till en trea, den högsta på två år.

En av många cisterner med kraftigt radioaktivt vatten läcker. Strålningen beskrivs som mycket hög.

Varken myndigheterna eller ägaren Tepco har kontroll på läget. Hundratals liknande cisterner med radioaktivt innehåll finns på området. Dessutom rinner 300 ton höggradigt radioaktivt grundvatten varje dag ut i Stilla havet.

Tepco klarar inte att stoppa läckaget. Japanska staten är villig att skjuta till pengar för att försöka hindra fortsatta utsläpp. Bland annat diskuteras ett försök att frysa jordmassor för att skapa en vattentät vägg runt reaktorerna. Den kan möjligen stå klar om två år.

Japans kärnkraftverk betecknades som världens säkraste. Men inte ens de kunde stå emot den enorma jordbävningen och tsunamin våren 2011. Styrkan i härdsmältorna i reaktorerna i Fukushima motsvarade 168 Hiroshimabomber.

160 000 människor tvingades lämna området, de flesta av dem kan aldrig återvända. De har fortfarande, snart två och ett halvt år efter olyckan, inte fått tillräckligt stöd från företaget och samhället.

Fukushima påminner en hel del om Tjernobyl 1986. Utsläppen och nedsmutsningen var ungefär lika omfattande. Mörkläggningen efter katastrofen och underskattandet av riskerna känns också igen. Japan, världens tredje största ekonomi, visade sig vara lika dåligt förberedd som Sovjetunionen var för 27 år sedan.

Det finns alternativ till kärnkraften. Satsningar på sol och vind har varit 26 gånger större än investeringarna i kärnkraft de senaste fem åren. Tyskland, Schweiz och Italien har beslutat sig för att fasa ut kärnkraften.

Men i Sverige har regeringen med FP-ledaren Jan Björklund öppnat för att bygga nya reaktorer. Det vore inte bara ekonomiskt vansinne och en mental härdsmälta. Det vore dessutom ett mycket olämpligt och dyrt arv till många kommande generationer.

Mer läsning

Annons