Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterblocket går neråt

Annons
Lördag 1 juni 2002Vänsterblocket går neråt

Valsegern är inte given för socialdemokraterna.

Det ser ut som om socialdemokraterna hamnade snett när de kritiserade folkpartiledaren Lars Leijonborg för att han utmanat främlingsfientliga partier i debatter. Allmänhetens reaktion visade att det är rätt att avslöja och bemöta mörkermän och mörkerkvinnor i stället för att behålla skygglapparna på. En färsk opinionsmätning från Temo tyder på samma sak, socialdemokraterna går ner för andra mätningen i rad medan folkpartiet får ökat väljar-stöd.

Socialdemokraternas angrepp på den borgerliga politiken i Stockholm verkar inte heller ge önskad utdelning, moderaterna ökar nämligen i mätningen till 24 procent från 21,9 i april.

Och utbildningsminister Thomas Östros idéer om att göra gymnasieskolan till något annat än en kunskapsskola var nog ett rejält misstag. Han har fått skarp kritik från berörda lärare och elever där det individuella programmet fungerar som det var tänkt - till exempel i Kramfors - men också från sakkunskapen inom skolan som anser att utan grundkunskaper, kan man inte tillgodogöra sig undervisningen i gymnasiet. Elever som idag hamnat i individuella programmet därför att de saknar baskunskaper kommer att bli än mer satta på undantag med Thomas Östros modell.

Om socialdemokraterna ska ha någon trovärdighet i sin skolpolitik borde de gå tillbaka till traditionen att kunskap och lärande ses som en språngbräda till ett bättre liv än det som tidigare generationer fått nöja sig med. Det är den politiken liberalerna håller fast vid. Därför kan partiet också tala för sin skolpolitik med övertygelsen att all utbildning, praktisk såväl som teoretisk, är av godo för både individ och samhälle.

Opinionssiffrorna för socialdemokraterna har sjunkit i så gott som samtliga av de senaste mätningarna. Partiet hamnar runt 40 procent men i Temo-undersökningen har de sjunkit under det strecket och får 39,8. Medvinden från årets första period har mojnat. Det kan mycket väl bero på att socialdemokraterna inte anses bäst på att klara de politiska frågorna hemmavid, även om regeringen sköter sig i utrikespolitiken.

Av de två stödpartierna har vänsterpartiet tappat rejält och i maj var det 9,3 procent av väljarna som gav Gudrun Schyman sin röst, att jämföra med tolv procent i april. Miljöpartiet har repat sig men får inte särskilt höga opinionssiffror med tanke på att partiet nyss haft kongress och skaffat sig två nya språkrör. Uppgången till 4,3 procent kanske beror på säldöden, även om valpsjukevirus inte har något samband med miljön i havet.

Kristdemokraterna ligger i nivå med vänsterpartiet och får nu stöd av 9,2 procent medan folkpartiet gått upp till fem procent och centern till 6,2.

Andelen osäkra väljare har minskat från 11,3 i april till 10,8 i maj. "Övriga" drar 2,1 procent av väljarna, vilket är en uppgång sedan april. De osäkra har måhända gått dit.

Här krävs prioritering

När det inte finns pengar till allt, måste man prioritera bland utgifterna. Det vet varje husmor, ensamstående förälder och fattig pensionär, men det vet tydligen inte politikerna. Det finns kärnområden som kommunerna är skyldiga att sköta, dit hör bland annat skola och äldreomsorg. Just där har kommunpolitikerna gjort kraftiga nedskärningar i utgifterna.

I Härnösand saknar vård- och omsorgsnämnden mellan 15 och 20 miljoner kronor för att kunna ge alla äldre och funktionshindrade vård och omsorg på en anständig nivå. Eftersom pengarna inte finns och behoven dessutom kommer att öka ser situationen hopplös ut för alla som är beroende av kommunens insatser.

Redan idag frångår politikerna i vård- och omsorgsnämnden de krav som ställs på nämnden. Det finns till exempel i kommunen 30 personer som beviljats bostad i så kallat särskilt boende men som fortfarande inte har fått sådan plats. Det är vad man i andra fall kallar för lagtrots.

Kommunens politiska majoritet - socialdemokraterna, vänsterpartiet, kristdemokraterna och miljöpartiet - klarar inte sitt fögderi. Kristdemokraterna har en partiledare som talar varmt för vård och omsorg men i Härnösand driver partiet tydligen en helt egen politik. Där går partiet hellre med på att betala tiotals miljoner till konsulter än kräver resurser till äldreomsorgen.

Mer läsning

Annons