Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vanskligt att räkna muslimer

I TÅ i går önskade företrädare för Härnösands muslimer en bättre lokal för religiösa sammankomster. I dag håller de till i en trång källarlokal som de delar med andra. En lokal som inte minst måste försvåra för kvinnliga muslimer att delta vid bön.

Annons

– Vi har tittat på olika alternativ och målsättningen är att vi inom fem år har etablerat en moské där vi får plats, sa Heryem Bakhtiyar i islamiska föreningen i Härnösand till tidningen.

Härnösand hyser många religiösa samfund som verkar sida vid sida och en moské är väl ett alldeles utmärkt mål för den islamiska föreningen att jobba mot. Med engagerade medlemmar ska det inte heller vara omöjligt att uppnå.

Men det finns ändå anledning att ifrågasätta uppgiften i artikeln att det i Härnösand finns 1200 muslimer. För om detta vet vi egentligen ingenting. Inte heller vet vi hur många kristna eller buddhister som finns inom kommungränserna.

Vi kan ta reda på hur många som är medlemmar i exempelvis Svenska Kyrkan, men det säger – faktiskt – inget om deras tro. Kanske är valdeltagandet i det nyligen genomförda kyrkovalet en indikation? I det röstade 12,6 procent av alla Svenska kyrkans röstberättigade medlemmar.

Att tillskriva grupper en religiös tillhörighet utifrån deras geografiska ursprung – som ibland ligger flera generationer tillbaka - är därför vanskligt.

Inte bara för att vissa flytt från dessa geografiska områden just på grund av religiös förföljelse - utan även för att det vore fel att utgå ifrån att alla människor bär på en religiös tro.

Men för de som gör det lär en moské vara just en dröm.

Mer läsning

Annons